2024. május 10., péntek
VB

Mané mégsem utazik

Véget ért a Sadio Mané állapota körül másfél hete zajló találgatás: az idei Aranylabda-szavazás második helyezettje kihagyja a világbajnokságot! A Bayern München szenegáli támadóját múlt kedden, a Werder elleni német bajnokin kellett lecserélni mindössze 20 perc után, miután egy párharcban rúgást kapott a sípcsontjára. A játékost azóta is Németországban kezelik, és bár csütörtökön az afrikai válogatott luszaili sajtónyilvános edzésén még az hangzott el, a leginkább optimista várakozások szerint a bajorok sztárja a szenegáliak harmadik, november 29-i, Ecuador elleni csoportmeccsén bemutatkozhat a vb-n, este kiderült: nem számíthat rá a tornán Aliou Cissé szövetségi kapitány. „Az MRI-vizsgálatok nem mutattak olyan kedvező javulást, mint reméltük, ezért sajnos úgy kellett döntenünk, hogy Mané nem utazik el a világbajnokságra” – jelentette be a szenegáli szövetség.

Szenegál hétfőn Hollandia ellen kezdi meg a vb-szereplést, az ellenfél csapatkapitánya, Virgil van Dijk azonban nem örül annak, hogy Mané nélkül zajlik le a torna. „Nagyon sajnálom, hogy Sadio nem játszhat ellenünk, mert a világbajnokság megérdemelné, hogy a legjobb futballisták szerepeljenek itt, és ő az egyik a legjobbak közül, szegényebb lesz a torna” – méltatta a holland belső védő a 30 éves támadót, aki egészen az előző szezon végéig játszott együtt vele a Liverpoolnál. „Ő egy világklasszis, ráadásul a barátom, hiányozni fog.” A holland az interjúban azt is elmondta, szerinte Argentína, Brazília és Franciaország a torna favoritja.

Sörtilalom a stadionokban

Az előzetes híreknek megfelelően a szervezők a FIFA-val közösen úgy döntöttek, hogy sörtilalmat vezetnek be a katari stadionokban és azok környékén. A tilalom tervét először pénteken délelőtt közölték különböző médiumok, a FIFA pedig délután hivatalosan is bejelentette a korlátozás tényét. „A rendező ország illetékesei és a FIFA közötti megbeszélés eredményeként az a döntés született, hogy az alkoholos italok árusítását a szurkolói zónákra és egyéb, a szurkolók körében népszerű célállomásokra, valamint engedéllyel rendelkező helyszínekre koncentráljuk, a stadionok területéről viszont kivonjuk a sörárusító pontokat.”

A tilalom ugyanakkor nem teljes, mivel pezsgőt, bort, whiskyt és egyéb alkoholos italokat felszolgálnak majd a stadionok luxusvendéglátó területein. Az arénák más részein eredetileg is csak sört árusítottak volna.

A labdarúgó-vb-k történetében először lesz házigazda olyan ország, amelyben a muszlim vallásúak vannak döntő többségben, és ahol szigorúan ellenőrzik az alkoholfogyasztást. Katarban csak nagyon kevés bárban, étteremben vagy hotelben lehet alkoholhoz jutni, csak azok a 21 évesnél idősebb külföldiek vásárolhatják meg boltban, akiknek van tartózkodási engedélyük.

A jegyárakat is utolérte az infláció

A 2018-as oroszországi világbajnokságon tapasztaltakhoz képest átlagosan csaknem 40 százalékkal drágultak a belépőjegyek a vasárnap kezdődő katari vb-n – mutatta ki egy müncheni tanulmány. A kimutatás szerint négy évvel ezelőtt átlagosan 214 fontba került egy vb-meccsre szóló jegy, ez az összeg most 286 font. A Keller Sports által készített tanulmány alapján a vb-döntőre átlagosan 684 fontért lehet belépőt váltani, ami 59 százalékos növekedés a 2018-as fináléhoz képest. A kimutatás készítője megállapította, hogy a katari jegyárak az elmúlt 20 év legdrágábbjai, a FIFA pedig egyelőre nem reagált az ezzel kapcsolatos sajtómegkeresésre.

„A katari vb már egyébként is a világbajnokságok legdrágábbjaként van számontartva, miután a hat új stadion felépítése, valamint a két meglévő aréna felújítása állítólag hárommilliárd dollárba került. Ennél is többet költöttek azonban a dohai infrastruktúra fejlesztésére, beleértve a közösségi közlekedés útvonalainak kibővítését, valamint a nemzetközi repülőtér rekonstrukcióját” – írták a tanulmány készítői.

A FIFA korábban azt közölte, hogy előzetesen már csaknem hárommillió jegy talált gazdára a december 18-ig tartó vb-re. Az eddigi tanulmányok szerint az utóbbi 20 évben a 2006-os németországi vb volt a leginkább megfizethető, ott ugyanis átlagosan 100 fontért lehetett jegyhez jutni, a berlini Olimpiai Stadionban rendezett döntőre pedig átlagosan 221 fontba került egy belépő.