2024. április 26., péntek

Szavalóverseny a tolerancia jegyében

Nyolcvannyolc általános iskolás szavaló mérette meg magát Óbecsén

Tizenötödik alkalommal tartották meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a tolerancia-napi szavalóversenyt szerdán késő délután, a tolerancia nemzetközi napján. A megmérettetésen a magyar nyelven tanuló diákok szerbül, a szerb osztályba járó tanulók pedig magyarul verseltek. Az idei rendezvényen nyolcvannyolc általános iskolás tanuló vett részt, akik Óbecséről, Dreáról és Mileševóról érkeztek.

– A tolerancia tisztelet, mai sokszínű, gazdag világunk és kultúráink elfogadása, valamint megbecsülése. Egy kifejezési formája és módszere emberségünknek, amely a tudáson, a nyitottságon és a gondolkodás szabadságán alapul. A tolerancia a különbségek harmóniája. Óbecse község már évek óta a lakosai békés együttéléséről ismert. Célunk, hogy megmutassuk országszerte a különböző kultúrák és nemzeti hagyományok együttélésének előnyeit, hogy nemcsak toleráljuk, hanem elfogadjuk a sokszínűséget, támogatjuk a másikat, tiszteljük egymás kultúráját és hagyományait – mondta Ricz Kasziba Beáta, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör munkatársa.

Két helyszínen folyt a versengés. A magyarul szavalóknál az I–II. osztályosoknál Kira Fekete bizonyult a legjobbnak. Második lett Popov Zorana, míg Damir Trivić a harmadik helyet érdemelte ki. Romina Di Bari különdíjat kapott. A III–IV. osztályosoknál Lana Glišin szerezte meg az első helyet. Ebben a kategóriában a második helyen ketten osztoztak, Šili Ana és Vrekić Lazar, Milica Skakić pedig a harmadik lett. Slađana Venjhart különdíjban részesült. A felsősöknél Ognjen Vuksanović lett az első, Ekatarina Predić a második, Dosta Kaurin pedig a harmadik. Vanja Ivkov különdíjat kapott.

A szerbül szavaló diákok között az I–II. osztályosoknál Albahári Noémi bizonyult a legjobbnak. Anđela Nikšić végzett a második helyen, míg Kátai Dávid és Dudás Dorina a harmadik helyen osztoztak. Halápi Dominik különdíjat kapott. A III–IV. osztályosoknál Lovas Amadea érdemelte ki az első helyet. Dvorszki Rihárd lett a második, Bukli Zsaklina pedig a harmadik. Ebben a kategóriában ketten részesültek különdíjban, Máté Martin és Baćinac Dragan. A felsősöknél Fekete Anna lett a legjobb, Nagy Anita a második helyen végzett. A harmadik helyen hárman is osztoztak: Sőregi Hunor, Miloš Bugarski és Horvát Orsolya is a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott. Ferenci Orsolya és Szirbik Zalán különdíjban részesültek.

A rendezvény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint az óbecsei önkormányzat támogatásával valósult meg.

Nyitókép: (Kancsár Izabella)