2024. április 26., péntek

A legfrissebb kiadványok

A Forum Könyvkiadó Intézet az alábbi kiadványait ajánlja az olvasók figyelmébe:

Szép Amáliák

Szerző: Lovas Ildikó.

„A vajdasági magyar tényirodalom nagyregénye remek megvalósulását tarthatjuk most a kezünkben. Meglátásom szerint tehát újabb vajdasági magyar író tollából született meg egy nagyregény, talán éppen az ötödik. Az első Sinkó Erviné volt, majd következett Brasnyó Istváné, aztán idesorolhatnánk Gion Nándor trilógiáját, valamint Tolnai Ottónak az utóbbi néhány évben, eddig folytatásban megjelent három vaskos kötetét.” (Bordás Győző)

„A mű stílusa az az egyedi hangvételű, mással nem összetéveszthető írói stílus, mely leköti az olvasót, letehetetlenné teszi a művet. A regény alapvető célja a mélységes emberi humánum ábrázolása, mely korokon, történelmi traumákon átível.

Mindemellett az emberi sors küzdelmes volta, a földi lét értelmének megtalálása – akár sejtetve és csavaros megoldásokkal is – bontakozik ki. Feldolgozhatóak-e huszadik századi történelmi traumáink? Megoldható-e, hogy őseink transzgenerációs traumáit – melyet a titoista évtizedek is meghatároztak – ne vigyük tovább? Ez a regény fogódzkodót nyújthat e folyamathoz is. Akár abból a szempontból, hogyan élhető meg a kisebbségi lét sikeresen. ” (Tóth Eszter Zsófia)

Bela Duranci – bibliográfia

Szerzők: Papdi Izabella, Ivona Vojnić Hajduk.

„A bibliográfia létrejötte elsősorban Papdi Izabella szabadkai bibliográfusnak és kolléganőjének, Ivona Vojnić Hajduk könyvtárosnak az érdeme. A bibliográfia készítését és kiadását a Szabadkai Városi Múzeum Művészeti Osztályának művészettörténészei támogatták.

A Forum Könyvkiadó Intézet Bela Duranci kilencvenedik születésnapja alkalmából tervezte az anyag közreadását, ő azonban sajnos egy nappal a kézirat hozzá való eljuttatása után elhunyt. Ezzel a bibliográfiával életrajza, de a szakma és a szélesebb olvasóközönség is beszédes és figyelemre méltó új dimenziót kap.” (Ninkov K. Olga)

2080 – A múlt árnyai

Szerzők: Linka Csaba, Patyerek Csaba, Linka Szabolcs.

„A lepel lehull. A Négyek szövetségének vége. Neel hátba támadta szövetségeseit, az ellenállók felkelését pedig kegyetlenül megtorolta. A drónok felszámolják a lázadó alakulatokat, lángokban áll a világ összes nagyvárosa. Neel titkos tervéről tudomást szerez Sinak és csapata, de el kell jutniuk az ellenállás főhadiszállására, mert csak közösen van esélyük megállítani az admirális apokalipszistervét. Az idő viszont vészesen fogy… ”

Erőszak és messianizmus

Szerző: Petar Bojanić, fordító: Radics Viktória.

„Ha válaszolnunk kellene arra a kérdésre, hogy mi képezi e könyv vezérfonalát, mindenekelőtt két mozzanatot említhetnénk meg: a paradoxalitást és a Másikat, mint a messiásnál is talán átfogóbb alakzatot. Ez a két aspektus szorosan összefonódik. Az egyik alapvető kérdés így hangzik: vajon létrehozható-e a béke a háború révén? És ehhez nagyon hasonlít a másik kérdés: vajon a forradalom képes lehet-e arra, hogy az erőszakot az erőszak révén szüntesse meg, egy önmegsemmisítő, önmaga ellen forduló gesztus révén? Mindvégig voltaképpen a saját és az idegen, a belső és a külső különbségének őstényéről, és szükségszerű összefonódásáról van szó.” (Losoncz Márk)