2024. április 26., péntek

A hangok bűvöletében

Megnyílt a 24. Újvidéki Dzsesszfesztivál

Fúvósok, zongora, nagybőgő, gitár, harmonika, improvizáció, életöröm és zeneszeretet. Aki azt gondolja, hogy röviden így lehetne jellemezni a szerda este megnyílt 24. Újvidéki Dzsesszfesztivált, az nem jár messze az igazságtól, habár a műfaj kedvelői biztosan elégedetlenek a fent megjegyzettekkel.

A négynapos rendezvényt Big Band RTS, avagy a szerbiai RTV nagyzenekara és vendége, Stjepko Gut világhírű dzsessztrombitás, zeneszerző előadása nyitotta meg. A dzsesszlegenda örömét fejezte ki, hogy Újvidéken játszhat, kiváltképp, hogy legelső tanítványainak egyike, Marko Đorđević a Big Band RTS zenekarvezetője, majd hozzátette, hogy egy nagyon nehéz, ám különleges repertoárt választottak ki az estére, ugyanis Thad Jonesnak, a 20. század egyik kiemelkedő trombitásának, zeneszerzőjének és zenekarvezetőjének a dalaiból állítottak össze egy csokorra valót.

A vidám, pörgős és ropogós Big band-szerzemények után mélyebb érzelmek vették tulajdonba a színpadot, más vizekre eveztek a szervezők, ugyanis a régió dzsesszpalettájának egyik legkiemelkedőbb zenekara, a Nikolov-Ivanović Undectet&Magic Malik következett. A hét európai országból származó zenészeket vegyítő (Szerbia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Franciaország, Olaszország és Ausztria) zenekart két világszerte elismert dzsesszzenész, a szkopjei származású zeneszerző, zongorista és zenetanár, Vladimir Nikolov és a szarajevói születésű Srđan Ivanović dobos hívta életre. Szerzeményeikre olyan hírességek hatottak mint Stanley Newcomb Kenton, vagy Miles Davis dalai.

A zenekar felállása big bend, de a hagyományos dzsesszt remekül vegyítik fúziós dzsesszel. Modern szerzeményeik mély érzelmekkel, színekkel és hangokkal átszőttek, dallamaiban felismerhető mind az amerikai, mind a balkáni, az európai és az afrikai zenei hagyaték, valamint a közelmúlt eseményeiből is – például a koronavírus megjelenése – is táplálkozik. A zenekar a színpadon Magic Malikkal (Malik Mezzadr) francia dzsessz fuvolaművésszel kápráztatta el a közönséget.

A Szerb Nemzeti Színházban tegnap a modern dzsesszt játszó holland Nils Petter Molvær zenekara, majd a szerbiai Jovan Maljoković oktet Robert Lakatoš újvidéki hegedűművész zenekarával lépett fel. Ma este a csehországi Jožef Feč Quartet, a szerbiai, kanadai, mexikói Aleksandar Uzelac Trió, majd a szerb–osztrák Vladimir Samardžić Trió szórakoztatja a közönséget.

Nyitókép: Diósi Árpád