2024. április 26., péntek

Négy év alkotótáborainak legjava

A bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep vendégeinek munkáiból nyílt tárlat

A 9+1 Nemzetközi Művésztelep alkalmi tárlata nyílt meg hétvégén az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban, a kiállítás gyakorlatilag a bácskossuthfalvi születésű Papp Dániel (1868–1900) író, publicista előtt tisztelgő tizenharmadik irodalmi rendezvény kísérőmomentuma volt. Forró Krisztián, a művésztelep vezetője elárulta, hogy ezzel a vizuális élménnyel szerették volna emelni a gyermekek számára szervezett irodalmi találkozó színvonalát.

– Évek óta képzőművészeti pályázat, illetve a beérkezett munkákból összeállított tárlat is a részét képezi a Papp Dániel irodalmi találkozónak, valamint magam is a részese vagyok az alkotások elbírálási folyamatának, úgy gondoltam, hogy ez a rendezvény nagyszerű alkalom lehet a környékbeli, az ország messzebbi vidékeiről származó, a magyarországi és a világ távolabbi pontjairól érkezett jeles képzőművészek alkotásait bemutatni. Ezzel is hozzájárulva a gyerekek szemlélettágításához, a képzőművészet világán belüli vizuális élményeik gyarapításához, hiszen a vizuális művészetek és az irodalom is alkotótevékenység, és mint kulturális tartalom gyakorlatilag kéz a kézben járnak – kezdte a beszélgetést Forró Krisztián, majd az iránt érdeklődtünk, hogy mi mindent mutat be az alkalmi kiállítás.

– Tárlatunk az elmúlt néhány esztendő alkotótáboraiban született munkákat igyekezett csokorba szedni. Az volt a célunk, hogy minél sokszínűbben és változatosabban mutassuk be a 9+1 alkotótáboraiban megfordult ifjú és több évtizedes tapasztalattal rendelkező képzőművészek tevékenységét. Mintegy 50 akadémiai diplomával nem rendelkező és akadémiai végzettségű festő 120 kiemelkedő alkotását lehet megtekinteni a tárlat keretében, a hazai, illetve Kárpát-medencei alkotók mellett török, sőt indiai festők munkáit is felvonultattuk. A kiállítással egyben szeretnénk legendás alapítónk, id. Novák Mihály emléke előtt is tisztelegni, illetve felhívni rá a gyerekek, az utókor figyelmét. Misi bácsi egyik komoly hagyatéka, hogy a 9+1 keretében nagyon sok alkotó, többféle nemzet képzőművésze, más-más egyéniséggel és tehetséggel megáldott művész együtt tudott alkotni. Ezt a szellemiséget szeretnénk a lehetőségeinkhez mérten mi, akik továbbvisszük a művésztelepet, folytatni, és szerencsére eddig vettük az akadályokat a Coviddal terhelt időszakban. Jelenleg a gazdasági válság miatti kihívásokkal dacolunk, hiszen ezt a tárlatot szerettük volna színvonalasabban, méltóbban megszervezni, bekeretezni a kiállítás alkotásait, de sajnos az elmúlt időszakban kevesebb támogatással voltunk kénytelenek boldogulni, így alkalmazkodtunk a körülményekhez – tette hozzá Forró Krisztián, aki elárulta, hogy a tárlaton bemutatott festmények ebben a hónapban lesznek láthatóak az érdeklődők számára, akiknek csak annyit kell tenniük, hogy időpontot egyeztetnek a helyi közösség illetékesével munkaidőben, hétköznaponként 14 óráig a 024/741-127-es elérhetőségen.

A bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep májusi alkotótáborainak terméséből és a mesterműhelyekben született munkák a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt támogatásának köszönhetően jöttek létre, a Bethlen Gábor Alap és a tartományi titkárságok hozzájárulásával, valamint Topolya önkormányzata és Bácskossuthfalva helyi közössége is biztosított eszközöket, illetve helybeli magánvállalkozók.

Nyitókép: A 9+1 Nemzetközi Művésztelep alkotásainak tárlata egyben tisztelgés id. Novák Mihály emléke előtt is – mondja Forró Krisztián, a művésztelep vezetője, a tárlat összeállítója (Kazinczy Paszte