2024. március 19., kedd

Elindult a visszaszámlálás

A jövő héten kezdődik a Desiré fesztivál, csak néhány előadásra maradt még jegy

A minap Szabadka hirdetőoszlopain megjelentek a Kosztolányi Dezső Színház Desiré nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiváljának plakátjai, az idei szlogennel, ami a No Filter, azaz Szűrő nélkül. A fesztivál a jövő héten, 25-én, pénteken kezdődik és szerdán ér véget, tehát hat napig tart.

A beharangozók szerint kilenc előadást láthatnak a nézők, valamint egy koncertet, a Desiré közönsége ugyanis az előző években ahhoz szokhatott hozzá, hogy zenés rendezvényekre is sor kerül a fesztivál keretében. Idén Lajkó Félix ad koncertet, aki már több éve nem lépett fel Szabadkán, így ez egy igazi zenei csemegének ígérkezik a virtuóz hegedűművész rajongói számára. A koncert a Desiré első napján lesz, tehát 25-én, pénteken, 21 órától a Jadran színpadon. Jó eséllyel még kaphatók rá jegyek, de nem érdemes sokáig húzni az időt.

Az előadásokra is villámgyorsan fogynak a jegyek, a legtöbbre már el is kelt, az utolsó napok produkcióira még válthatók. Úgy tudni, maradt még az Übü the Great-re, Urbán András szerzői előadására, amelyet Alfred Jarry Übü király című drámája alapján készített a Zombori Népszínháznak. Az Übü the Great 29-én, kedden 19 órától lesz a KDSZ-ben. Lehet még foglalni a zágrábi Omnibus művészeti szervezet és a párizsi Premier Stratagème koprodukciójában készült Screenagers Vol.2-re, amely a fesztivál zárónapján, azaz 30-án, szerdán lesz 19 órától a KDSZ-ben, valamint az ezt követő szarajevói produkcióra, Az éhezőművészre, amelyet F. Kafka életének, műveinek, leveleinek és naplóinak motívumai és töredékei alapján Alen Šimić rendezett. Ez az előadás szintén a zárónapon, 21 órakor lesz a Jadran színpadon.

Amennyiben valakinek nem jutott jegy valamelyik előadásra, amelyet megtekintene, még nincs minden veszve. Lehet várólistára feliratkozni a 065/54-33-203-as, a 024/555-255-ös, és a 024/531-991-es telefonszámokon. Sőt, akár az előadás kezdete előtt, az utolsó pillanatban is felszabadulhat hely, mert valaki lemondhatja vagy mégsem bír elmenni, így érdemes érdeklődni a szervezőktől. A Desiré csapata arra is felhívná a nézők figyelmét, hogy a belépőjegyeket még a fesztivál kezdete előtt vegyék fel a Kosztolányi Dezső Színház jegypénztáránál. Ezt megtehetik munkanapokon 10–13 és 18–20 óra között, valamint szombaton 10-től 13 óráig.

Az idei fesztivál a budapesti Stúdió K. Színház két előadásával kezdődik. A Desirét a Heilbronni Katica című produkció nyitja meg, amelyre 25-én 19 órától kerül sor a KDSZ-ben. Az előadás egyik szereplője a zentai születésű Nagypál Gábor, akit számos magyar filmben is láthattunk, a dramaturg pedig Gyarmati Kata, aki mielőtt a Stúdió K. Színház igazgatója lett, az Újvidéki Színház, majd pedig a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője volt. A másik előadás a Nero, ezt másnap, azaz 26-án, szombaton 19 órától láthatjuk a KDSZ-ben, ifj. Vidnyánszky Attilával a címszerepben. Mindkét előadást Hegymegi Máté rendezte, aki nemrég kezdte meg a próbákat a Kosztolányi Dezső Színházban. A Nero szövegkönyvét Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regénye alapján Garai Judit írta.

Vasárnap, 27-én, 16 órától a KDSZ-ben a podgoricai Prazan prostor drámastúdió és a cetinjei Zetski dom koprodukciójában készült Anna Kareninát lehet majd megtekinteni. A rendezője Mirko Radonjić, aki idén júniusban a Banović Strahinja/Bánovity Sztrahinya című előadást rendezte a szabadkai Népszínházban, a Magyar Társulattal, azelőtt pedig a Tristram Shandyt. Az idei Desirén több szlovén előadást is láthatunk, 27-én vasárnap 21 órától a Szóló című produkciót a Jadran színpadon, 28-án, hétfőn 19 órától szintén a Jadran színpadon pedig a Rossz társaságot, Vito Weiss rendezésében, aki nem ismeretlen a Desiré közönségének, legutóbb 2019-ben láthattuk, Uroš Kaurinnal, a Hős című fergeteges show-juk harmadik részében. Ugyancsak hétfőn, 28-án, 21 órától a KDSZ-ben, az Ó, mily hétköznapi című szintén szlovén előadást tekinthetjük meg.

A műsor természetesen változhat, így érdemes rákeresni a Desiré online elérhetőségein az aktuális információkra. A Desiré weboldalán bővebben is lehet tájékozódni az előadásokról, nem árt annak sem utánajárni, hogy melyik előadás meddig tart.