2024. április 26., péntek

A magyarság a megbocsátás elvét vallja

Zentán az 1944 őszén elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatairól emlékeztek meg

A Vajdasági Magyar Szövetség Zenta Községi Szervezete szerdán kegyeletadó ünnepséggel emlékezett meg az 1944 őszén Zentán elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatairól.

A Szent István-kápolnában megtartott gyászmise után az egybegyűltek égő gyertyákkal a kezükben vonultak a Tisza-parton lévő emlékhelyhez, az ártatlan áldozatok egykori vesztőhelyére, amelyet 2007 óta kopjafa jelöl. A 78 évvel ezelőtti tragikus eseményekről Molnár Tibor, a Zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa, a Magyar Összefogás jelöltje emlékezett meg.

Molnár Tibor beszédének elején rámutatott, hogy Zenta lakossága is megszenvedte a 20. század viharát. Elmondta, hogy az első világháború csatatereiről több mint ezer zentai soha nem tért haza, a második világháborúban pedig hozzávetőlegesen ezernyolcszázan vesztették életüket, zömmel civilek.

– Közülük hatvanöt ártatlan embert 78 évvel ezelőtt, 1944. november 9-éről 10-ére virradó éjszaka végeztek ki az új rezsim hóhérai a Tisza-parton. A rezsim elhallgatta a tömeggyilkosságokat. Az eltüntetett emberekről azt a hírt terjesztették, hogy munkára vitték őket az ország más vidékére.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A megtorlás nem a korábbi gyilkosokat, hanem az ártatlanokat sújtotta. Molnár Tibor beszédében hangsúlyozta, hogy a magyarellenes atrocitások a megfélemlítést is szolgálták. Éppen ezért 45 évet kellett várni arra, hogy az 1944/45-ös magyarellenes atrocitásokról egyáltalán beszélni lehessen. Rámutatott, hogy a vajdasági magyarság a megbocsátás keresztényi elvét vallja, kiáll a békés együttélés és az együttműködés mellett, ugyanis a 21. században csak ez biztosíthatja legfontosabb célunkat, a megmaradásunkat ebben a térségben – fogalmazott Molnár Tibor.

A történelmi bevezető után a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és citerazenekara rövid alkalmi műsort adott, majd a jelenlévők a kopjafánál elhelyezték az emlékezés virágait. Koszorúzott többek között Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Pásztor István, a VMSZ elnöke, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője.

Nyitókép: Fotó: Gergely Árpád