2024. április 26., péntek

Békés üzenet a koszovói szerb közösségtől

Nincs más hazánk, csak Koszovó – hangsúlyozták a szerb községek képviselői azon az összejövetelen, amelyet azt követően tartottak meg, hogy tegnap a tisztségviselőik csoportosan lemondtak a tisztségükről és elhagyták a koszovói intézényeket. A Kosovska Mitrovica északi részén megtartott tiltakozáson Goran Rakić, a Szerb Lista elnöke hangsúlyozta: tíz éve várnak a megbékélésre, tűrik a megaláztatást és a brüsszeli szerződés megszegését. „Lemondásunkkal a szerb közösség javát szolgáljuk, és békés üzenetet továbbítunk: elég volt Pristina mesterkedéseiből!” – fogalmazott a koszovói szerb politikus.

A szerb közösség tisztségviselőinek tegnapi csoportos visszavonulását követően ma további négy községben tartottak rendkívüli önkormányzati ülést, amelyen Leposavić, Észak-Mitrovica, Zvečan és Zubin Potok polgármesterei is lemondtak posztjaikról. Ugyanezeken az üléseken lemondtak mandátumukról a községi képviselő-testületek elnökei, valamint az önkormányzati képviselők is. A szerb közösség azért döntött a csoportos visszavonulás mellett, mert „a hivatalos Pristina nem tartja tiszteletben az eddigi megállapodásokat” – mondta korábban a Szerb Lista elnöke.

Az események kapcsán a délelőtt folyamán felszólalt Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője is: elmondta, hogy a szerb tisztviselők visszavonulása nem oldja meg a problémákat, inkább tovább szítja a feszültséget. Ugyanakkor Ana Brnabić kormányfő támogatásról biztosította a szerb közösséget, amit Ivica Dačić külügyminiszter is megerősített. Hozzátette: a koszovói helyzet rendezésére javasolt francia-német tervezet elfogadhatatlan Szerbia számára, hisz abból az alapfeltevésből indul, hogy Koszovó már független. Ezt a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács is egyhangúlag elutasította, így a tárgyalásokat „minden jóakarat ellenére sem lehet a tetőtől kezdeni” – fogalmazott a külügyminiszter. Emlékeztetett arra is, hogy Szerbia eddig is megmutatta: kész a kompromisszukra és a tárgyalásokra, de azt nem tudja elfogadni, hogy Koszovó függetlenségét eldöntött tényként kezeljék.

A délelőtt folyamán a KFOR is bejelentette, hogy továbbra is követi a koszovói eseményeket. Együttműködnek továbbá Belgrád és Pristina vezetőivel, ahogyan a nemzetközi partnerekkel is – közölte a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő. Felszólították az érintett feleket, hogy „békés úton fejezzék ki véleményüket és törekedjenek a kompromisszumra”. A békés hangulatot szorgalmazta Ramush Haradinaj korábbi koszovói kormányfő is. A jelenleg ellenzéki Koszovó Jövőjéért Szövetség elnöke szerint: „ezek az utolsó pillanatok, hogy átgondoljuk és megállítsuk Koszovó elpusztítását”. Albin Kurti koszovói miniszterelnököt ugyanis a koszovói ellenzéki pártok és politikusok bírálják azóta, hogy a koszovói szerb politikusok kivonultak a pristinai intézményekből – írja a Tanjug.

A szerbek láthatóan nem tudtak tovább a pristinai intézményekben maradni, mert semmilyen módon sem tudtak a jogaikért harcolni, helyzetükön javítani – jelentette ki a tiltakozás előtt Milovan Drecun, a szerbiai köztársasági parlament Koszovó-ügyi bizottságának elnöke is. Hozzátette: a szerbek döntése egy békés politikai eszköz, amelynek a célja, hogy rávegye Pristinát a brüsszeli egyezmény tiszteletben tartására és megakadályozza Albin Kurtit abban, hogy etnikai tisztogatást végezzen Koszovó területén.

A pristinai intézmények elhagyása a legfelelősségteljesebb lépés, amit a koszovói szerbek tehettek Petar Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója szerint is. Így szeretnék ugyanis megvédeni a brüsszeli egyezményt és elérni, hogy tíz év után végre megalakuljon a Szerb Községek Közössége, valamint vonják vissza a járművek rendszámtáblájának cseréjét. Petković a Szerbiai RTV vendégeként hangsúlyozta: Aleksandar Vučić megvédi népét és mindent megtesz, hogy megőrizze a békét és stabilitást az országban.