2024. április 26., péntek

Szombaton maraton a városban

Száz éve született Szkenderovity Pál hosszútávfutó, Topolya egyik legeredményesebb sportolója

Idén már 13. alkalommal szervezik meg a Szkenderovity Pál-emlékversenyt. Szombaton, november 5-én 5 és 10 kilométeres távon versenyezhetnek a benevezők. Szkenderovity Pál hosszútávfutó, Topolya egyik legeredményesebb sportolója száz évvel ezelőtt született.

Több helyszíne is volt már a versenynek az évek során. Bajsára, illetve Pannóniára is futottak már a nemzetközi verseny résztvevői. Idén a város területén, kiaszfaltozott utcákon jelölték ki a távokat. Egyes utcákat így ezen a napon lezárnak majd. A lezárásra 12.30 és 16 óra között kerül sor. A gépkocsiforgalmat korlátozó lezárás több utcát is érint a város területén. A verseny rajtja a tervek szerint szombaton 13.30-kor lesz. A Topolyai Atlétikai Egyesület szervezésében zajló emlékversenyt Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete, a községi sportszövetség, az Ifjúsági Iroda, a Glas Omladine – GO Radio civil szervezet, az EM Commerce, az MS Commerce, a Sat-Trakt, valamint az Ake Đantar támogatja. Kisgyermekek számára rövidtávon szerveznek versenyt ezen a napon.

Valamennyi ma is aktív sportoló számára példakép lehet Szkenderovity Pál, aki 1922-ben született. Huszonnégy évesen, a katonaságnál vett részt első futóversenyén. A futás azt követően a szenvedélyévé vált, élete végéig aktívan sportolt. Kitartása és állóképessége tette őt naggyá és ismertté. Nem riadt meg a 100 kilométeren felüli távoktól sem. Ötször vett részt a Bécs–Budapest versenyen. Jóformán nincs is olyan európai ország, ahol ne képviselte volna az egykori Jugoszláviát, majd pedig Szerbiát is. Nyolcvankét évesen még maratoni távokat futott. Nyolcvannégy éves korában hunyt el. A száz évvel ezelőtt született sportoló tiszteletére szervezik meg minden évben a topolyai emlékmaratont.