2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

A közösség érdekében Bácskossuthfalván

Felújították az iskola tornatermét és a Moravicai Értelmiségi Fórum klubhelyiségét

Az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornaterme nyílászáróinak cseréjét tekintette meg, és adta át ünnepélyesen rendeltetésének tegnap délelőtt Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a Magyar Összefogás lista jelöltjeinek társaságában. A 260 diákkal foglalkozó tanintézmény épületének hőszigetelése kisebb lépésekkel már jóval korábban megkezdődött, ezúttal az iskolai ünnepségek, a falubeli szervezetek népesebb rendezvényeinek, sportklubok edzéseinek és versenyeinek is helyet adó tornaterem régi ablakainak, bejárati ajtójának cseréje végére tettek pontot.

A felújított tornaterem (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A felújított tornaterem (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

–Évről évre változó értékű eszközöket van alkalma a tartományi titkárságnak az oktatás minőségének a javítása érdekében iskolaépületek felújítására fordítani, és mivel megközelítőleg 550 tanintézmény működik a tartomány területén, az igényeket csak lépésenként tudjuk támogatni. A bácskossuthfalvi tanintézmény példája követendő, hiszen fázisokra bontotta fel a tervei megvalósítását, és azokra külön-külön sikeresen tudott pályázni a titkárságnál – nyilatkozta Szakállas Zsolt.

A bácskossuthfalvi iskola udvarán köszöntötték a vendégeket a diákok (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi iskola udvarán köszöntötték a vendégeket a diákok (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A tartományi költségvetés szeptemberi módosítása után tervdokumentációk kidolgozására tudtak pályázni az iskolák, az erre vonatkozó eredmények már nyilvánosak, és jövő hét elején írja alá a titkárság a tanintézményekkel a szerződéseket. A titkár felhívta az igazgatók figyelmét, hogy ezt követően minél korábban igyekezzenek felhasználni a céleszközöket, hiszen rohamosan közeledünk az év végéhez.

Dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató elmondta, hogy a tornaterem régi nyílászáróinak cseréjét mintegy hárommillió dinár értékben tudták megoldani. Az épület hőszigetelése néhány évvel ezelőtt kezdődött meg, az energiaválság okán pedig hatványozódott az eddigi munkálatok jelentősége.

–Érezhetően kellemesebb a tornateremben a hőérzet a nyílászárók cseréje után, arról nem is beszélve, hogy ez azt jelenti, hogy kevesebb fűtéssel is el lehet érni a munkához szükséges optimális belső hőmérsékletet. Egyik következő lépés lesz, hogy az épület falát kívülről leszigeteljük, ezt szintén a tartomány által meghirdetett pályázati rendszernek köszönhetően tudjuk majd megejteni – tette hozzá az igazgató.

Modern közösségi tér

A bácskossuthfalvi művelődési élet egyik székházát, a Juhász Erzsébet Könyvtár helyi fiókjának, vendégszobáknak, illetve a Teleháznak is helyet adó épületben aktív Moravicai Értelmiségi Fórum klubhelyiségét újították fel. A munkálatokat Topolya község önkormányzatának forrásaiból és a helyi járulékból mintegy kétmillió dinár értékben oldották meg.

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője méltatta a civil összefogás értékét.

–Közösségünk túlélésének a záloga, hogy legyenek erős, lendületes és kreatív civil szervezeteink, ezért is fontos, hogy megkapják a megfelelő segítséget és támogatást. Bácskossuthfalva ennek tekintetében is példamutató, és valóban elérkezett annak az ideje, hogy az ifjabb és idősebb értelmiségi korosztály találkozóhelyeként is működő MÉF klubhelyisége a falubeli kulturális élet méltó helyszínét kapja meg az MNT hatmillió dináros támogatásának köszönhetően gyönyörűen felújított könyvtár mellett – mondta Fremond Árpád.

Fremond Árpád méltatta a civil összefogás jelentőségét a MÉF székházában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fremond Árpád méltatta a civil összefogás jelentőségét a MÉF székházában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácsának, illetve a MÉF-nek az alelnöke elárulta, hogy a következő évben szeretnék a közösség felé több szolgáltatást: nyomtatási lehetőséget, valamint hivatalos ügyintézésben is segítséget kínáló, a szervezet mellett tevékenykedő Teleház helyiségét is korszerűsíteni.

–Ez a nagy épület ’98-ban kapott új tartalmat a korabeli aktív ifjúságnak köszönhetően, és az utóbbi évek felújításainak köszönhetően valóban olyan lelke, szíve tud lenni ennek a közösségnek, amit az megérdemel – mutatott rá Fazekas Róbert.

A Moravicai Értelmiségi Fórum székháza (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Moravicai Értelmiségi Fórum székháza (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)