2024. április 26., péntek

Újra tiltakoztak a környezetvédők

Újabb remekművet rongáltak meg a környezetvédő aktivisták Olaszországban, akik ezzel szeretnék felhívni a figyelmet bolygónk egyre rosszabbodó állapotára. Ezúttal újra egy Van Gogh festmény került a támadásuk központjába. Az aktivisták zöldséglevessel öntötték le a Magvető című művet, azt követően pedig a falhoz ragasztották a kezüket, tudósít az Euronews Serbia.

A rongálást az Utolsó Generáció elnevezésű környezetvédő csoportból négy nő követte el. A csoport a globális felmelegedés és a fosszilis üzemanyagok felhasználása ellen harcolnak.

– A felmelegedés problémája és a fosszilis üzemanyagok mindig a híradások elején kellene, hogy szerepeljenek, valamint minden percben politikai témaként kellene beszélni róluk. Ezzel ellentétben csak akkor említik meg, amikor ilyen figyelemfelkeltő akciók történnek – írta a csoport a közleményében.

A szóban forgó Van Gogh festményt Hollandiából kölcsönzik, és, ahogyan eddig minden esetben, most is védőüveggel borították, így nem sérült a kép. 

Egy másik, a „Csak állítsátok meg az olajat” elnevezésű környezetvédő csoport már hónapok óta indít hasonló akciókat különféle remekművek ellen, egyebek mellett Nagy-Brittaniában, Németországban és Hollandiában is. Korábban egy másik Van Gogh festmény már áldozatául esett egy ilyen rongálásnak a londoni Nemzeti Galériában.

Az elkövetők tettéért minden esetben börtönbüntetést szabtak ki.