2024. április 26., péntek

Bizonyított a Kornet

A drónok annak ellenére is veszélyt jelentenek, hogy a műholdas megfigyelés korszakában nem sok haszon származik belőlük – véli az államfő

Hatótávolsága nyolc kilométer, és nagy pontossággal találja el a célpontját – hangzott el tegnap a Ćuprija melletti Pasuljanske livade gyakorlótéren megtartott Manőverek 2022 elnevezésű hadgyakorlaton, melyen Aleksandar Vučić államfő jelenlétében kipróbálták az orosz Kornet önjáró páncéltörő rakéta működését. A próbacélpont eltalálását nagy taps követte, az elnök pedig közölte, a gyakorlat bizonyította, hogy Szerbia a legjobb rakétákat szerezte be. A katonai próbán Miloš Vučević védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök is részt vett. Arról is szó esett, hogy az orosz Kornet hamar a figyelem középpontjába került itthon és külföldön is, nem létezik ugyanis olyan tank, páncélos jármű vagy bunker, amelyet ne tudna megsemmisíteni.

A Pasuljanske livade gyakorlótéren bemutatták a hazai gyártású Lazar páncélosnak, nagy hatótávolságú puskáknak, gránátlövőknek, a MRAP aknamentes lövésvédelmi páncélozott járműveknek, tankokra szerelt géppuskáknak a használatát is. A gyakorlatok, amelyekben részt vesz a katonaság állandó és tartalékos állománya, október 18-án kezdődtek és november 6-án fejeződnek be.

NATO-DRÓNOK IS KÖZELÍTETTEK

Az államfő nyilatkozott az elmúlt napokban történtekről is, amikor drónokat észlelt a szerb légvédelem, s egyet le is lőtt. Vučić szavai szerint az idegen drónok, amelyek megfigyelik a hazai kaszárnyákat, veszélyforrást jelentenek, egy szuverén állam ellen elkövetett egyfajta agressziónak számítanak. Már napokkal korábban is észlelték az irányított légi járműveket, s figyelmeztettek arra, hogy nem tűrnek meg a továbbiakban efféle tevékenységet. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy a műholdas megfigyelések korszakában kevesebb haszonnal jár a drónos követés, ennek ellenére senki sem nézheti ölbe tett kézzel, amíg mások azt számolgatják, hogy mennyi fegyverrel, tölténnyel rendelkezik. Mint mondta, előző nap is láttak NATO-s Skylark drónokat Jarinje és Brnjak közelében, de azok a procedúráknak megfelelően mozogtak, még ha pár száz méterre meg is közelítették az adminisztratív átkelőket.

LAKODALMAS VIDEÓZÁS

A Tango Six katonai hírportál alapítója tegnap azon véleményének adott hangot, hogy a napokban látott drónok minden bizonnyal a lakodalmak felvételezésére is használt, úgynevezett multikopterek voltak, igaz, ezeket is lehet katonai célokra használni. Petar Vojinović szerint valószínűleg komoly dolgok történnek Dél-Szerbiában, amiről nem tájékoztatják a lakosságot, pedig ez fontos lenne, elsősorban a koszovói adminisztratív határ közelében élők biztonságérzete szempontjából. Emlékeztetett, hogy Ukrajnában is efféle „lakodalmas drónokat” vetnek be, csak éppen robbanószerkezettel is felszerelik őket.