2024. április 26., péntek

Új játszótér, biztonságosabb környezet

Kishegyesen megkezdődött egy új játszótér építése

A Vasút utca és a Fő utca találkozásánál a héten megkezdődött egy új játszótér építése Kishegyesen. Egy teljesen új játszótér lesz kialakítva, amely minden jelenlegi biztonsági előírásnak megfelel.

Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be, hogy ez a beruházás nemcsak Kishegyest, hanem az egész községet érinti.

– A községi önkormányzat még 2019-ben kapott egy szabályzatot, amelyben a minisztérium behatárolta azokat a körülményeket és feltételeket, amelyek meghatározzák, hogyan nézzen ki egy játszótér. Az önkormányzat a szabályzat alapján még annak az évnek a végén létesített egy játszóteret Szeghegy központjában. Most pedig Kishegyesen kezdődött meg a legújabb szabályoknak megfelelő játszótér kiépítése. Ezek az új játszóterek mindhárom településen központi helyet kapnak. Minden szempontból biztonságosak lesznek, hiszen kerítés fogja őket határolni, hogy a gyerekek ne tudjanak kiszaladni az úttestre vagy a járdára. A játszótérelemek alatt olyan anyag lesz lehelyezve, amely tompítja az esést – mondta el az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy a község harmadik településén, Bácsfeketehegyen is épülni fog egy ilyen korszerű játszótér. A beruházásokat Kishegyes község önkormányzata a saját költségvetéséből valósítja meg. Ezt még tavaly betervezték az idei költségvetésbe, illetve egy költségvetés-módosítás során adtak hozzá további eszközöket.

Sándor István (Lakatos János felvétele)

Sándor István (Lakatos János felvétele)

Az új kishegyesi játszótér biztonságosnak épül, de közel van egy térfigyelő kamera is, amit az önkormányzat helyezett ki.

Felújították a községi térfigyelő rendszert

A közbiztonság szempontjából jó hír, hogy a korábban kihelyezett kamerák megújultak, és más változás is történt az üzemeltetésük terén.

– A község területén jelenleg kilenc új térfigyelő kamera látja el a feladatát. Korábban is voltak térfigyelő kamerák, de azok felbontása már nem volt megfelelő, illetve idővel többségük teljesen működésképtelenné vált. Az idén ezek kapcsán is változás történt, valamint a felvevőegység is új helyszínre került. Innentől kezdve minden felvételt a rendőrség kap meg, és az ő adatbázisukból lehet visszakeresni. A kamerák kihelyezésébe a rendőrség ruházott be, hiszen a büntetésekből befolyó eszközök bizonyos százaléka itt marad az önkormányzatban, amit az önkormányzat a rendőrségnek ad. Ők az idén a kamerarendszer fejlesztése mellett döntöttek, amit véleményen szerint tovább kellene bővíteni, a község minden településének központjában – fogalmazott az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy a rendőrség visszajelzései szerint ezek a kamerák jól látják el feladatukat.

– Egy baleset során a kamerák segítségével azonosították be a vétkes rendszámtábláját, valamint kerékpárlopás és bolti betörés esetében is a térfigyelő kamerák segítették a rendőrséget a munkában. Remélem, hogy a kamerarendszert sikerül tovább bővíteni, hogy még hatékonyabbá tegye a rendőrség munkáját – mondta Sándor István.