2024. április 26., péntek

A sok kávét fogyasztó terhes nőknek alacsonyabbak lesznek a gyermekeik

A terhesség első trimeszterében magasabb, sőt mérsékelt koffeinszinttel rendelkező terhes nők átlagosan alacsonyabb gyermeket szültek, mint azok, akiknek vérében kevesebb volt a koffein – erre a következtetésre jutott az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatása, amelynek szakemberei két olyan korábbi, hosszú távú vizsgálat adatait elemezték, amelyek a várandós nőket és gyermekeik egészségi állapotát követték nyomon nyolc éves korukig – írja a Szerbiai Rádió és Televízió.

Az említett vizsgálatoknál a terhes nőknél az első trimeszterben mérték a koffein és paraxantin (a koffein mellékterméke) szintjét, ezután összehasonlították a gyerekek magasságát és súlyát. A kevés koffeint fogyasztó anyák gyermekei átlagosan magasabbak voltak, mint azok a gyermekek, akiknek az édesanyjuk több kávét fogyasztott. A magasságkülönbség a negyedik évre már szembetűnő volt, a nyolcadik évre pedig tovább nőtt: az átlagos eltérés 1,5-2,2 centimétert tett ki. Fontos hangsúlyozni, hogy a koffein és a gyermekek testmagassága közötti összefüggést olyan terhes nők esetében is megfigyelték, akik átlagosan körülbelül 50 milligrammot fogyasztottak naponta, ami lényegesen alacsonyabb, mint az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma által javasolt napi 200 milligramm.

A szakértők szerint ennek a hatásnak nagyon logikus biológiai magyarázata van. A koffein átjuthat a méhlepényen, és elérheti a magzatot, miközben sem a placenta, sem a magzat nem termeli azokat az enzimeket, amelyek lehetővé teszik a felnőttek számára a koffein lebontását, vagyis a koffein felhalmozódik a magzati szövetekben. Innentől kezdve a koffein hatással lehet a növekedést szabályozó hormonokra – mondták a szakemberek.