2024. április 26., péntek

Házszentelő az új magyar közösségi térben

Moholon átadták a Csobolyó Művelődési Egyesület új székházát

A Csobolyó Művelődési Egyesület székházának és az új magyar közösségi térnek a házszentelőjét és avatóünnepségét vasárnap tartották meg Moholon, ahol hivatalosan is újra otthonra lelt a helyi hagyományőrző közösség. Világos Miklós moholi plébános áldotta meg és szentelte fel a székházat, amelyben jelenleg néptánc-, népzene- és népihangszer-oktatás zajlik az egyesület keretében, illetve különböző szakköröknek is helyet ad. Patyi Lajos, a Csobolyó elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy az 1998-ban alakult és sikeresen tevékenykedő egyesület a vagyon-visszaszármaztatás miatt 2014-ben elveszítette a székházát. Ezt követően megfogalmazták gondjaikat és víziójukat. 2020 őszén leírták, hogy szeretnének egy magyar közösségi házat, amely egyben a Csobolyó székháza is lehetne.

– Célul tűztük ki egy olyan közösség létrehozását, ami össze tudja fogni, és teret biztosít ennek a kis magyar közösségnek. Olyan helyszínt fogalmaztunk meg a víziónkban, ami közösségi térként segíteni, koordinálni tudja a helyiek közösségi és kulturális életét. Egyrészről székháznak álmodtuk meg, másrészről mindezt szakmai segítségként, összefogásként, ösztönzésként is szeretnénk átvinni a helyiek életébe – emelte ki Patyi Lajos. – Itt állunk 2022-ben, víziónk közel került ahhoz, hogy teljes legyen. A felújítások sora még nem zárult le, van még feladatunk, de az épület olyan állapotba került, hogy belakhattuk, amit megtettünk, és igyekszünk élettel megtölteni. A küldetésünk az, hogy a fiataloknak örökséget adjunk, gazdagabbat, mint valaha volt. A célunk pedig nem kevesebb, mint lépésről lépésre a vajdasági magyarság egészének egyik bástyájává erősödni – mondta a Csobolyó ME elnöke.

Patyi Lajos megjegyezte, hogy a székház megvásárlását és felújítását a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozta Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának jóvoltából a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával. Emellett köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, aki felkarolta az ügyüket, és személyes feladatként vállalta a projektet, illetve mgr. Hajnal Jenőnek, az MNT elnökének, aki az anyagiak mellett a szakmai és szellemi támogatást adott.

A székházavató ünnepség részt vett Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője és Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, valamint Tóbiás József, a VMSZ Ada községi elnöke. Közülük Fremond Árpád és Tóbiás József köszöntötte a helybelieket, gratulált nekik a közösségi ház létrehozásához, és sok sikert kívánt a további munkához. A székházavatót ünnepi műsor zárta.