2024. április 26., péntek

Energiahatékony épületeket!

Megnyílt a Nemzetközi Energetikai és Befektetési Kiállítás Újvidéken – A Foglalkoztatási Kiállításon ezerszáz munkahelyre pályázhattak az érdeklődők

A globális válság idején kiemelten fontos, hogy energiahatékony felújításokra kerüljön sor Vajdaság közintézményein – mondta Zoran Tasić, a tartományi energiaügyi, építkezési és közlekedési titkárság titkárhelyettese a Nemzetközi Energetikai és Befektetési Kiállítás megnyitóján, amelyet a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó egyesülettel együttműködve szerveztek meg. Ugyanakkor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által megrendezett kiállításon 53 munkaadó 1100 munkahelyet kínált fel az érdekelteknek. A munkahelyek megteremtésének feltétele a hatékony befektetés – hangzott el a kiállítások megnyitóján.

A kiállítást Milan Đurić, Újvidék polgármestere nyitotta meg.

A következő két évben mindazokat felújítják, amelyeknél ennek szükségét megállapították a szakemberek. Az elkészített tervek alapján már végső fázisban van a felújításokhoz szükséges eszközök biztosítása is: az épületek energiahatékonyságának növelését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) támogatja – hangsúlyozta a titkárhelyettes.

– A tartományi kormány kifejezett érdeke, hogy a közintézményeink energiatakarékossá váljanak. A legtöbbjük az 1950-es és 1980-as évek között épült, és azóta szinte egyiken sem történt olyan jelentős felújítás, amely során figyelembe vették volna az energiahatékonyságot. Hasonló állapotban van a legtöbb lakóház is: jelentősen több energia fogy az épületeinkben, mint amennyit átlagban fogyasztanak Európában a lakóházak és közintézmények – hívta fel a figyelmet a problémára a titkár.

Zoran Tasić hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy a távfűtő műveink kihasználják a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket. Kiemelte azoknak a projektumoknak a lehetőségét, amelyek által a fiatal szakembereink megismerhetik a szélerőműparkok működését és a napelemek széles körű felhasználását.

– Az ökológiai adósság június 28-án kezdődött meg, s attól a pillanattól kezdve a társadalom több természeti forrást fogyasztott el, mint amennyit a bolygó egész év alatt termelni képes. Mi tehát a gyerekeinknek járó javakat éljük fel. Törekednünk kell arra, hogy minimumra csökkentsük az adósságunkat. Ugyanakkor a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kihasználásával, illetve az energiahatékonyság fejlesztésével jelentősen növelhető az energiabiztonság, de egyben csökkenthető a behozataltól való függőség is – mondta a titkárhelyettes.

SZAKEMBEREKKEL A MEGVALÓSÍTÁSIG

A világon uralkodó helyzet miatt az idén külön jelentősége van a tizenegyedik alkalommal megszervezett Nemzetközi Energetikai és Befektetési Kiállításnak – hangsúlyozta a megnyitón Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója.

– Abban az időszakban zajlik a kiállítás, amikor a fűtési idény kezdődik, ebből kifolyólag nagyon fontos, hogy a takarékossági lehetőségekről beszéljünk. A két nap alatt a hangsúlyt azokra a témákra és megoldásokra helyeztük, amelyekkel növelhető a lakóházak energiahatékonysága. Szó lesz a műszaki kihívásokról, a projektumok pénzelési lehetőségeiről, de számos, elsősorban a távfűtéssel kapcsolatos újítást is bemutatnak a kiállítók. A rendezvényen megjelennek a köztársasági, tartományi és a helyi önkormányzatok illetékesei, a Szerbiai Energetikai Ügynökség, a Szerbiai Elektromos Hálózat (EMS), illetve az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának szakemberei, de a távfűtő művek is képviseltetik magukat. Mindez azt bizonyítja, hogy minden szinten komolyan vettük az energiahatékonyság fejlesztését és a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kihasználását – mondta  köszöntőbeszédében a vezérigazgató.

ÚJVIDÉKEN FOLYTATÓDNAK AZ ENERGIAHATÉKONY BERUHÁZÁSOK

A kétnapos nemzetközi kiállítást Újvidék város partnerként támogatja. A megnyitón Milan Đurić polgármester kiemelte a tartományi székvárosban megvalósított azon befektetéseket, amelyekkel növelték a lakások, házak és a közintézmények energiahatékonyságát.

A Foglalkoztatási Kiállításon 53 munkaadónál pályázhattak a munkanélküliek (Fotó: Ótos András)

A Foglalkoztatási Kiállításon 53 munkaadónál pályázhattak a munkanélküliek (Fotó: Ótos András)

– Az idén több mint 155 millió dinárt fordítottunk az energiahatékonyság növelésére irányuló felújításokra. Ebből 94 millió dinárt a városi költségvetésből fedeztünk, 61 milliót viszont köztársasági forrásokból biztosítottunk. A városi vezetés jövőre további 80 millió dinárt tervez elkülöníteni arra a célra, hogy támogassa a lakosok energiahatékony befektetéseit: folytatódik tehát az program, amellyel hozzájárulunk a nyílászárók és fűtőtestek cseréjéhez, illetve a napelemek felszereléséhez  – jelentette be a nemrég kinevezett polgármester.

BEFEKTETÉSEKKEL A MUNKAHELYEKÉRT

Milan Đurić emlékeztetett a már megvalósított befektetésekre is: példaként a Limán Egészségházat, illetve a korábban kínai negyedként ismert, manapság viszont Creative Districtként emlegetett városrészben levő gyárcsarnokok felújítását említette. Újvidék város ugyanis már számtalanszor bebizonyította, hogy jelentős befektetőket képes bevonzani és megtartani – mondta a polgármester, és újabb beruházásokat is bejelentett a kiállítás megnyitóján.

– A jövőben nagy hangsúlyt fektetünk az új ipari övezetek kiépítésére. Továbbra is a befektetők, cégek és a vállalatok megbízható partnerei leszünk. A tudomány és a gazdaság együttműködésén, illetve a fejlődés bölcs irányításán alapuló politika eredményei ugyanis leginkább abban nyilvánulnak meg, hogy történelmi minimumon van a munkanélküliség aránya városunkban – utalt annak a kiállításnak a jelentőségére a polgármester, amelyet szintén a városi vezetés támogatásával rendeztek meg az Újvidéki Vásáron.