2024. április 26., péntek

Kortárs színházak fesztiválja Újvidéken

November 4-e és 6-a között Újvidéken első alkalommal rendezik meg 3 FEST címmel a Kortárs Színházak Nemzetközi Fesztiválját. A színházi szemle az Eredet mottó alatt mitológiai kérdésekkel, a kezdetekkel, valamint a múlt jelenre gyakorolt hatásával foglalkozik.

– A szemle nem az Újvidéki Színház fesztiválja, de otthont adunk neki a Szerb Nemzeti Színházzal együtt. Úgy gondolom, az idei rendezvény egy nagyszabású fesztivál beharangozása. A tervek szerint egy nagyon színvonalas és nagyméretű színházi fesztivál lesz a jövőben. Tehát egy épülőfélben lévő fesztiválról van szó, amely, ha minden jól alakul, akkor Európa legjelentősebb színházait fogja majd felvonultatni évente-kétévente – mondta Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója.

A fesztivált péntek este fél nyolckor a pulai Isztriai Nemzeti Színház társulatának Sliparija című előadása nyitja meg az Újvidéki Színházban. Szombaton fél nyolctól, ugyancsak az Újvidéki Színházban, a ljubljanai Mini Teater színészei lépnek fel, akik a Turingov stroj című produkcióval mutatkoznak be. Vasárnap este a Szerb Nemzeti Színházban zárul a fesztivál, ahol fél nyolctól Milorad Pavić Kazár szótárának balettváltozatát láthatja a közönség, a belgrádi Nemzeti Színház balett-társulata előadásában.

A Sliparija és a Turingov stroj című előadásokra az Újvidéki Színház pénztáránál lehet jegyeket vásárolni, míg a balettelőadásra a Szerb Nemzeti Színházban.

A fesztivál Újvidék Város Kulturális Igazgatósága, illetve a tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási  közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkárság támogatásával valósul meg.