2024. április 26., péntek
UKRAJNA

Több ukrán várost támadtak újra

Az oroszok több ukrán város ellen intéztek támadást a háború 251. napján, többek között egy vízerőművet is bombáztak. Vlagyimir Putyin a létfontosságú infrastruktúra elleni támadásokkal fenyeget.

Még mindig legalább 20 ezer háztartás van áram nélkül Kijev környékén, miután Oroszország a létfontosságú infrastrukturális létesítményeket, köztük egy vízerőművet bombázott Ukrajnában. Olekszij Kuleba kijevi regionális kormányzó Telegram csatornáján azt írta, folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán – írja a hvg.hu.

Kijev több részén a vízszolgáltatás is akadozik az orosz támadások óta, a lakosok órákat állnak sorba a közkutaknál. A CNN tudósítójának ugyanakkor azt mondták, nem akarják elhagyni a várost, és attól sem ijedtek meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök további támadásokat ígért.

Az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij azt közölte, hogy Oroszország hétfőn 55 cirkálórakétát és több tucat más támadást indított „polgári célpontok ellen" országszerte, napokkal azután, hogy Moszkva Ukrajnát vádolta a Fekete-tengeri flottája elleni dróntámadásokért.

Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó úgy fogalmazott, hogy a bombázás az egyik legsúlyosabb volt a háború kezdete óta. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ukrán légvédelemnek köszönhetően a „pusztítás nem olyan kritikus, mint lehetett volna".

Éjszaka a Herszontól mintegy 100 km-re, a frontvonalhoz közel lévő dél-ukrajnai várost, Mikolajivot is támadás érte, melyben a hatóságok szerint legalább egy ember meghalt.