2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

A közösségmegtartó erő fenntartása érdekében

A Magyar Összefogás jelöltjei Tordán és Magyarittabén jártak

Közép és dél-bánáti körúton jártak tegnap a Magyar Összefogás jelöltjei. A küldöttségben volt Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is. Több szórványtelepülésen megtekintették az eddig megvalósított, illetve folyamatban levő beruházásokat, és elbeszélgettek a helyi önkormányzatok és civil szervezetek képviselőivel.  
Tordán, a művelődési otthonban a helyi közösség és a civil szervezetek képviselőivel találkoztak, majd megtekintették a civil szervezetek leendő otthonát. Mint elhangzott, a Magyar Nemzeti Tanács – a magyar kormánnyal közösen – mintegy hárommillió dinárral támogatta a művelődési otthon felújítását, továbbá az óvoda, a templom, a civil szervezetek otthonának a felújítását, valamint a rendezvényeik megtartását is segítették.

A megújult tordai kultúrotthonban (Fotó: Kecskés István)

A megújult tordai kultúrotthonban (Fotó: Kecskés István)

– Nekünk a támogatáson kívül más lehetőségünk nagyon nincsen. Hisz önkormányzati intézményeink nincsenek, amelyek külön tudnának bennünket támogatni. Tehát kizárólag a MNT és elsősorban a magyar kormány támogatása az, ami fontos itt számunkra a szórványban, hogy megmaradjunk és mindazt, amit mások is elértek, mi is itt el tudjuk érni, hogy Torda továbbra is egy élhető közösség legyen, mondta Dobai János, Torda helyi közösségének elnöke.  
Mint elhangzott, a tordaiak a továbbiakban is számíthatnak a Magyar Nemzeti Tanács támogatására. 
– Bízom benne, hogy az elkövetkezendő időszakban is tudjuk segíteni ezt a közösséget. Fontos a tordai közösség. Kiemelt szerepük van itt Közép-Bánátban. Rengeteg rendezvényt szerveznek. Számos civil szervezetük van, amelyeknek komoly és jó programjai vannak. Úgyhogy bízom abban, hogy az elkövetkezendő időszakban is lesznek hasonlóan jó rendezvények és ez a közösség továbbra is erős tud maradni. Mi pedig, mint a Magyar Összefogás lista illetve a jövőbeni Nemzeti Tanács, biztos vagyok benne, hogy segíteni fogjuk ezt a közösséget – nyilatkozta Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője.

Meglátogatták az ittabéi Református Egyházközösséget

Meglátogatták az ittabéi Református Egyházközösséget

Magyarittabén is több jelentős beruházást támogatott a Magyar Nemzeti Tanács. Az egyik tervük pedig az egykori iskolaépületnek a felújítása.
– A legjelentősebb beruházás a kultúrotthon felszerelése, a fűtés/hűtési rendszernek a befejezése, ami egy kultúrotthon felújítása után nagyon szükséges volt, mert nekünk volt egy olyan évünk, hogy nem használhattuk a kultúrotthont ennek a hiányában. Itt a MNT és a magyar kormány közbenjárásával sikerült befejeznünk ezt a nagy beruházást. A későbbiekben pedig az MNT minden civil szervezetünket támogatta. Most a támogatásnak köszönve pedig készül a központi park automata öntözőrendszere, mondja Kerekes József tanácselnök.
Tekintettel arra, hogy október 31-én van a reformáció napja – Magyarittabé pedig református többségű település – a Magyar Összefogás küldöttsége meglátogatta a helybeli Református Egyházközséget, ahol elbeszélgettek Marton Károly lelkipásztorral. Magyarittabéi látogatásuk végén a küldöttség tagjai megtekintették a Nagybecskereket Temesvárral összekötő kerékpárutat.