2024. április 26., péntek

Az elődök erőt adó hite

Ünnepi istentisztelettel, tölgyfa koszorúzással emlékezett meg Bajsán az evangélikus egyház a reformáció 505. évfordulójára

A helyi hívek mellett több más vajdasági településről: Szabadkáról, Kúláról és Kikindáról érkezett egyháztagok jelenlétében tartottak ünnepi istentiszteletet Bajsán az evangélikus templomban a reformáció október utolsó napján jegyzett 505. évfordulója alkalmából. Dolinszky Gábor, a szerbiai-vajdasági Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház püspökhelyettese igehirdetésében Jeremiás prófétát idézve arra emlékeztette hallgatóságát, hogy a ma emberének legalább olyan állapotban és lelki tartalommal kell átadnia hitét, és templomát az utódainak, ahogyan azt őseik is rá hagyományozták.

(Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

(Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– Amikor Luther Márton kifüggesztette a wittenbergi vártemplom kapujára azt a bizonyos 95 tételét több, mint fél ezer éve, akkor igazából nem egy önálló egyházat szeretett volna megalapítani, ami majd később több kisebb protestáns gyülekezetre bomlik tovább, hanem az akkori nagy egyházat szerette volna megreformálni, visszahelyezni az eredeti krisztusi alapokra. Számunkra a reformáció nem egy dátumhoz kötött esemény, hanem egy olyan folyamat amit mi az év minden napján igyekszünk megélni. - mondta egyebek mellett a püspökhelyettes.

Az ünnepi istentisztelet alkalmával lelkészként közreműködtek Dolinszky Márta, és Dolingszy Áron, illetve a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet hallgatói, a szabadkai Kádár Dávid és a bácskossuthfalvi Kósa Martin.

Az ünneplő gyülekezet megkoszorúzta reformáció 500. évfordulója alkalmából 2017-ben elültetett tölgyfát (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Az ünneplő gyülekezet megkoszorúzta reformáció 500. évfordulója alkalmából 2017-ben elültetett tölgyfát (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A szertartást követően a jelenlevők megkoszorúzták a templom és a parókia közötti kertben a reformáció 500. évfordulója alkalmából 2017-ben elültetett tölgyfát, illetve az alatta elhelyezett emléktáblát. A bajsai gyülekezet lelkésze, Dolinszky Márta esperes örömének adott hangot, hogy a vidékünkön őshonos növény kiterebélyesedett és egészségesen fejlődik, majd reményének adott hangot, hogy a tölgyfához hasonlóan a kis létszámú evangélikus egyház is erőre kap majd. Ezt követően szeretetvendégséggel folytatódott a rendezvény a parókia közösségi termében.