2024. április 26., péntek

SakkTesi az izgalmasabb tornaóráért

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében tartottak akkreditált továbbképzést pedagógusok számára Óbecsén

A SakkTesi módszertan alkalmazását sajátították el a vajdasági általános iskolák magyar pedagógusai azon az egynapos akkreditált képzésen, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács szervezett meg szombaton az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában.

A SakkTesi a Polgár Judit-módszer legújabb eleme, amely a korábbi évek során nagy sikerrel megrendezett óvodás korosztályt célzó Sakkjátszótér, valamint a kisiskolás korosztálynak szóló Sakkpalota komplex képességfejlesztő programokhoz köthető. Egy olyan képességfejlesztő program, amelyben a sakktábla, mint terep tudja biztosítani a gyakorlatok helyszínét, a hatékony eligazodást, a térben való tájékozódást és a játékos cselekvéstanulást.

– A képzés olyan mozgásfejlesztést kínál a sakk eszközeivel a gyerekek képességeinek szintjéhez igazodva, melynek során hatékonyan, ugyanakkor élményszerűen, kreatívan élik meg a mozgáselemek elsajátítását és magát a gyakorlást. A program minden gyerek számára lehetővé teszi, hogy önmagához képest tudjon fejlődni, önmagából a legtöbbet tudja kihozni. Célunk, hogy a résztvevők elsajátítsák, hogyan integrálhatják a sakk eszköz- és szabályrendszerét a testnevelés tantárgy oktatásába. Távlati célunk pedig az, hogy támogassuk a résztvevőket a tanítási-tanulási folyamat hatékonyabbá tételében a sakk, mint eszköz- és szabályrendszer segítségével: a logikai-elemző gondolkodás kialakításában, a tanulói szabálykövető magatartásminta készséggé válásában, az önismeret fejlesztésében, az érzelmi-akarati képességek formálásában, az önmagukat elfogadó énkép kialakításában, az önálló döntéshozatalban, kreativitás- és a memóriafejlesztésben – közölte Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

A továbbképzésen 14 önkormányzat 24 általános iskolájának 57 osztálytanítója vett részt.

– A Polgár Judit-módszernek az indulása 2013-hoz köthető. 2012-ben az Európai Parlament deklarálta azt, hogy a sakknak helye van az oktatásban. Az elmúlt években ezt a mostanit is beleszámítva a négy határon túli főbb régióban, tehát Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság közel 300 intézménye vett részt valamelyik programunkban. Több mint 800 pedagógust képeztünk ki vagy az óvodai, vagy az iskolai, vagy most a jelenlegi SakkTesi programra is – mondta Farkas Andrea, a SakkTesi Program projektmenedzsere.

A Magyar Nemzeti Tanács és az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola között évek óta jó az együttműködés.

– A Magyar Nemzeti Tanács volt az, aki 2019-ben kiállt az iskolánknak a bezárása ellen, hogy kivédje azt, hogy bizonyos erők ne zárják be az intézményt, és azóta egy felfelé ívelő pályán fut. A jelenlegi igazgatónknak, ahogy megfogalmazta, az a jövőbeli célja, hogy a hagyományokra épülő jövő iskoláját építsen. Ha körbenéznek, akkor jól működik, hiszen itt van a képzés és folytatódik az együttműködés a nemzeti tanáccsal – fogalmazott Szűcs Budai Engelbert, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola magyartanára.

A képzésen résztvevő tanítók a saját intézményük számára SakkTesi alap eszközcsomagot kapnak, amely egyrészt játékos formában ismerteti és szeretteti meg a sakkjátékot a gyerekekkel, másrészt pedig módszertani anyagokat tartalmaz a pedagógusok számára.

A program Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával valósul meg.