2024. április 26., péntek

Hagyományélesztés tóthfalusi módra

Dömötör-napi őszi behajtási ünnep

Több mint kétszáz jószág, köztük rackák, marhák, lovak és libák vonultak át Tóthfalun szombat délután. A hagyományőrzés, illetve annak újjáélesztése és bemutatása volt a célja a helybeli Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesületnek, akiknek tagjai első ízben szervezték meg az őszi behajtást. A régi ünnep köré egész napos programot készítettek elő, ami már délelőtt megkezdődött és az éjszakába nyúlik.

Az ünnepet a kidobolással kezdték dobossal, lovaskocsis-lóhátas felvonulással Tóthfalu utcáin, majd a ceremóniamester nyitotta meg az eseményt. Ezt követően bemutatkoztak az Arcus Íjászklub tagjai, majd ebédre birkapaprikást, csikós tokányt és slambucot kínáltak a megjelenteknek, akik kézműves kirakodóvásárban is gyönyörködhettek.

Az állatok terelése rendben zajlott (Jenei Klementina felvétele)

Az állatok terelése rendben zajlott (Jenei Klementina felvétele)

A jó hangulatról a bogarasi Búzavirág Művelődési Egyesület, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület is gondoskodott zeneszóval, de Der Zsolt is megszólaltatta hegedűjét. Az egyik leglátványosabb rész a lóhátas ügyességi játék volt, illetve maga a behajtás. Az esemény színhelyéről, a régi iskolától indultak meg először a rackákkal, a birkanyájjal, a marhákkal, lovakkal és libákkal és tettek egy jó nagy kört, hogy mindenki részese lehessen a nem mindennapi látványnak. Több mint kétszáz állatot tereltek a faluban, éltetve így a lassan feledésbe merülő hagyományt, amit hála a tóthfalusiaknak, itt újjáélesztettek. A látványosság után még jóízűen lehetett falatozni és nézelődni, barátkozni, de az állatokat is meg lehetett simogatni, ami mára már szintén ritkaságszámba menő lehetőségnek számít, mert kevés helyen tartanak jószágot, főleg effajtákat, amiket itt látni lehetett. Este pedig bállal zárják az első ilyen jellegű ünnepet, amiből úgy tűnik, sikerül hagyományt teremteni a tóthfalusiaknak.