2024. április 26., péntek

Igényes és szórakoztató akusztikus gitárzene

A Szekszárdi Gitárkvartett lépett fel Szabadkán, a VM4K-ban

Nívós koncert helyszíne volt csütörtökön este a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ épülete, ugyanis Szekszárd város kiemelkedő művészeti együttese, a Szekszárdi Gitárkvartett adott fantasztikus hangulatú koncertet. Csele Lajos és Komjáthy Péter gitáron, Szecsődi István basszusgitáron játszott, az énekesek közül Wessely Ágnes gitárral és dobbal, Lotz Katalin fuvolával, Komjáthi Tamás pedig gitárral színesítette a repertoárt a szabadkai fellépésen.

A Szekszárdi Gitárkvartett több mint két évtizedes pályafutása során mintegy 440 koncertet adott nemcsak Magyarország-szerte, de számos határon túli magyarlakta területen is.

Széles repertoárjukon klasszikus (reneszánszkori, barokk) és kortárs gitárművek, valamint különböző könnyűzenei- és jazzstandard feldolgozások szerepeltek. Saját szerzeményeiken kívül hagyományos magyar, brazil, spanyol és dél-amerikai dallamokat is hallhatott a publikum. A kvartett ezzel a gazdag repertoárral, újszerű interpretálási módjával az igényes, tartalmas, mégis szórakoztató akusztikus gitárzene népszerűsítését tűzte ki célul.

Csele Lajos, a zenekar vezetője elmondta, hogy 2015 óta immár harmadik alkalommal utaztak Vajdaságba, de Szabadkán most először lépnek fel.

– A megalakulásunk után két évvel a Szekszárdi gitártrió kvartetté alakult, mostanra azonban új tagokkal is bővültünk, de a nevünket nem változtattuk meg. A műsorkészletünk folyamatosan változik. A mostani koncert során dalfeldolgozások, klasszikus és kortárs gitárművek is szerepeltek, de saját szerzeményeket is játszottunk. Gyakorlatilag mindent átdolgozunk, ami gitáron megszólaltatható, a 11. századtól akár a mostani könnyűzenéig, vagy jazzstandard-feldolgozásokig – emelte ki Csele Lajos.