2024. április 26., péntek

Dubaj helyett Belgrád

WSJ: Szerbia a jó élet- és munkafeltételek országa

Több tízezer orosz mérnök, programozó, vállalkozó, művész és tudós érkezett Szerbiába a háború kitörése óta. Az amerikai Wall Street Journal (WSJ) tekintélyes politikai-üzleti napilap azt írja, Szerbia kitűnő élet- és munkafeltételeket nyújt az ideérkezőknek, ezért egyre több külföldi, elsősorban információtechnológiai szakember választja maga és családja számára Belgrádot vagy Újvidéket, nem pedig mondjuk Dubajt vagy más világvárosokat.

Szerbia élen jár az orosz tehetségek és tőke bevonzásában, és a háború árnyékából távozó vállalkozók, IT-szakértők, csúcstechnológiai cégek tulajdonosai itt találnak otthonra, mert kedvezőek a körülmények az adórendszerben, de az oktatásban és egészségvédelemben is. A külföldiek foglalkoztatásában érvényes adókedvezmények az utóbbi néhány évben végrehajtott reformoknak köszönhetőek – írja a WSJ, hozzátéve, hogy becslések szerint február 23-a óta egymillió orosz hagyta el hazáját. Sokan magukkal vitték munkájukat is, és nem kis részük Szerbiában talált menedéket, abban a kis, balkáni országban, amely az Európai Unió tagja szeretne lenni, miközben vámmentességet jelentő szabadkereskedelmi megállapodása van az Eurázsiai Gazdasági Unióval.

„Az EU megszakítja gazdasági kapcsolatait Moszkvával, Szerbia viszont az orosz vállalatok és diplomás szakemberek mentsvára lett. Vannak, akik azért mennek oda, hogy a szankciók ellenére is fenntarthassák az üzleti kapcsolatokat a Nyugattal, mások egyszerűen Vlagyimir Putyin elnök autoritárius rendszere elől menekülnek. Az utóbbi hónapokban majdnem 700, Oroszországhoz köthető cég nyitott kirendeltséget, melyekben több ezer orosz embert foglalkoztatnak. A kormányzat adatai szerint február óta 1500 orosz alapított új vállalatot. Sokan kihasználják a vízummentes rendszert, és Szerbiából végeznek távmunkát külföldi munkáltatóknak” – írja a lap. A cikk szerzője emlékeztet arra, hogy Szerbia elítélte ugyan Ukrajna lerohanását, de nem vezetett be szankciókat Moszkva ellen. Azon ritka országok közé tartozik, melyeknek még mindig közvetlen repülőjáratuk van Oroszországba, egyébként pedig a szerb nyelv nagyon közel áll az oroszhoz. Az orosz menekültek ellenzik a háborút és ellene vannak a Putyin-rezsimnek, Szerbiában viszont jól érzik magukat, és saját bevallásuk szerint szívesebben fogadták őket, mint ahogyan azt Nyugaton tennék.

„Az országok igyekeznek bevonzani a menekülő orosz elitet, és Szerbiának jó esélye van arra, hogy profitáljon ebből az értékes emberi és pénzügyi tőkéből” – fogalmazott Ivan Vejvoda, a bécsi Humántudományi Intézet munkatársa. A Putyin-rezsim – folytatódik a WSJ cikke – megkísérelte elállítani a „vérzést” azzal, hogy az IT-szakembereknek nem küld katonai behívót, adókedvezményeket és olcsó hiteleket is felkínált nekik, de hiába. Néhány nappal Ukrajna megtámadása után az orosz technológiai gigászok, mint amilyen a Yandex N.V., valamint a népes orosz személyzettel dolgozó nyugati cégek, például a Luxoft Inc. szoftverprogramozó vagy a Wargaming játéktervező, személyzetük egy részét átköltöztették Szerbiába. Mihajlo Poštić, a Szerbiai Luxoft képviselője elmondta, hogy a mesterséges intelligencián alapuló szoftvereket fejlesztő cég, amely bankoknak, telekommunikációs vállalatoknak és gépkocsigyáraknak, köztük a MBW-nek és a Volkswagennek dolgozik, ezer mérnökét irányította át Belgrádba, és tervben van még ezer áttelepítése. Ebben nagy segítségére volt a szerb kormány, amely az Air Serbia négy charterjáratát bocsátotta a szakemberek és családjuk rendelkezésére, majd gyorsan kiadta nekik a tartózkodási és munkaengedélyeket. Mint a WSJ írja, Poštić cége most arról tárgyal a szerb kormánnyal, hogy lakásokat építenének a tartósan itt letelepülő több ezer oroszországi munkásnak. „A külföldi beruházók serkentésére hozott intézkedések között van az is, mely szerint öt évig 70 százalékos adó- és járulékkedvezményt kapnak. A támogatási rendszert Szerbia úgy építette fel, hogy tetsszen a nyugati cégeknek, mint amilyen a Microsoft Corporation, amely fejlesztési központot vezet Belgrádban” – nyilatkozta a WSJ-nek Nenad Paunović, a kormány illetékese.