2024. április 26., péntek

Az egyik legszebb pillanat

Bácsfeketehegyen megtartották a Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót

A bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartották meg a XVII. Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót. A fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok számára megrendezett esemény iránt ez alkalommal is nagy volt az érdeklődés. Vajdaság számos településéről érkeztek résztvevők – számolt be Papp Julianna, a találkozót szervező Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület elnöke.

– Az idei a fennállásunk 20. éve, és ez idő alatt voltak nehéz percek és szép percek egyaránt. A Záporka találkozó talán az egyik legszebb pillanat egyesületünk életében. Nagyon fontos, hogy most már személyesen is részt vehettek a vers- és prózamondók. Így sikerélményük van a fiataloknak, mert ezzel az embercsoporttal kevesebbet foglalkoznak. A visszatérő résztvevők mindig nagy örömmel találkoznak ismét, és az idén volt több újoncunk is. Ez azt jelenti, hogy van jövője ennek a találkozónak. Magyar nyelvű vers- és prózamondó találkozónk, ennek az embercsoportnak a számára, egyedi Vajdaságban. Nagy örömünkre a megvalósításban támogat bennünket a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület – mondta Papp, majd arról is szólt, hogy a találkozó résztvevői szeretik az anyanyelvüket, a verseket és az irodalmat. Ez egy jó alkalom, hogy ezt megmutassák. Valószínűleg ezért is érkezett ennyi résztvevő Szenttamásról, Topolyáról, Bácskossuthfalváról, Szabadkáról, Zentáról és Magyarkanizsáról.

Faragó Papp Boglárka üdvözli a résztvevőket (Lakatos János felvétele)

Faragó Papp Boglárka üdvözli a résztvevőket (Lakatos János felvétele)

A Záporka megnyitóján Hajvert Ákos, az VMVE elnöke és Faragó Papp Boglárka, az Izida munkatársa üdvözölték a résztvevőket. A rendezvényen felléptek a Podolszki Versmondó Kör kiscsoportja és nagycsoportja, a művelődési egyesület Feketicsi Betyárok és Nagypacsirták csoportjai. A résztvevők számára Balassa Emese tartott játékfoglalkozásokat. Az előadott produkciókat Barta Júlia versfelkészítő, Dudás Zita gyógypedagógus, logopédus, valamint Raffai Telečki Ágnes színész és az újvidéki Művészeti Akadémia beszédtanára zsűrizte.

A 6–15 évesek csoportjában Muhi Attila (Magyarkanizsa) lett az első a tanulásban akadályozott kategóriában, és Drobina Dávid (Szabadka) az értelmileg akadályozott kategóriában. A 16–25 évesek csoportjában Baksa Krisztina (Bácsfeketehegy) lett az első az értelmileg akadályozott kategóriában, a 25 év feletti csoportban pedig Fehér Péter (Szabadka) lett az első a tanulásban akadályozottak között, és Vásár Róbert (Magyarkanizsa) az értelmileg akadályozottak között.

Az idei találkozót a tartományi kulturális titkárság, a kishegyesi Živinastija húsfeldolgozó vállalat, Pusztai János bácsfeketehegyi vállalkozó és a szeghegyi Simonyi pékség támogatták.