2024. április 23., kedd
LADIK KATALIN

A sokoldalú művész

Ladik Katalint méltán nevezhetjük az egyik, ha nem a legismertebb vajdasági magyar művésznek, akinek munkássága a világ számos országában keltett feltűnést, és talált tisztelőkre, követőkre.

A sokoldalú – költő, performer, színész – Ladik Katalin 1942. október 25-én, vagyis pontosan nyolcvan évvel ezelőtt született Újvidéken. Miközben az Újvidéki Gazdasági Középiskolában tanult, banktisztviselőként dolgozott, majd az újvidéki Dráma Studióban tanult. Már gyerekkorában megismerkedett a rádiózással, és tanulmányait követően az Újvidéki Rádió, majd nem sokkal később az Újvidéki Színház munkatársa lett. Színészként számos előadásban láthatta a közönség, illetve több filmben is szerepelt. 1992-ben Magyarországra költözött, és jelenleg is ott él, illetve több időt tölt a horvátországi Hvaron.

Ladik Katalin versírással a hatvanas évek eleje óta foglalkozik. Saját bevallása szerint munkássága alapját a költészet jelenti, a költészet határait igyekszik kitágítani, megtalálni a találkozási pontokat a költészet, az irodalom és egyéb művészeti ágak között. Provokatív, a női szexualitást is tematizáló, avantgárd ihletésű verseire már korán felfigyeltek, ám munkásságát az irodalmi közvélemény sokáig nem tudta megemészteni. Versei megítélése szerint nem kaptak kellő publicitást, és ez új megnyilvánulási formák felé terelte. Hangköltészeti produkciói, performance-ai, happeningjei mellett a nyilvánosság már nem tudott szó nélkül elmenni, és habár sokan ellenszenvvel, álprüdériával szemlélték munkásságát, egyre többet foglalkoztak vele, és a szélesebb értelemben vett nyilvánosság, a laikus közönség is megismerte. Különösen a szerb nyelvű közeg mutatott érdeklődést iránta, így versei csakhamar szerb nyelven is megjelentek. Sőt A parázna söprű című erotikus verseket tartalmazó kötete kétnyelvű (magyar és szerbhorvát nyelven) kiadványként jelent meg 1984-ben. Első prózakötete 2007-ben látott napvilágot Élhetek az arcodon? címmel. Eddig húsz önálló, és 14 idegen nyelvre fordított kötete jelent meg.

Munkásságát számos díjjal ismerték el. 1991-ben Kassák Lajos-díjat kapott, 2001-ben pedig átvehette a József Attila-díjat. Az elismerések szempontjából különösen az utóbbi tíz év volt gyümölcsöző számára. A teljesség igénye nélkül: 2016-ban Yoko Ono neki ítélte a nemzetközileg is számon tartott Lennon Ono Békedíjat, majd 2017-ben az Artisjus irodalmi díjával tüntették ki, az idén pedig átvehette a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet az idén Ladik Katalin munkássága előtt tisztelegve Idővitorla címmel kiadta a költőnő válogatott verseit Bíró Tímea szerkesztésében. A kötetben a korábban megjelent versek mellett újabb alkotások is olvashatóak.

A Forum és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum szervezésében szerdán a Kassák Múzeumban könyvbemutatóval, kiállítással, valamint egy portréfilm bemutatásával tisztelegnek a nyolcvanéves Ladik Katalin előtt.

A költőnő jelenleg is aktív. Mint ahogy említettük, a közelmúltban megjelent gyűjteményes kötetében új versek is szerepelnek, és hamarosan újabb verseskötete jelenik meg Béranya címmel, de saját bevallása szerint készül az Élhetek az arcodon? című regényének folytatása is. Emellett Raspjevane žeravice címmel a napokban jelent meg az 1962 és 1982 között írt verseinek horvát nyelvű válogatása.