2024. április 26., péntek
Piros Ceruza

Snüssz

Kedves olvasók, szülők, pedagógusok, kedves felnőttek! Mindannyian tudjuk vajon, hogy mit jelent a címben leírt szó, a snüssz? Vagy feltehetjük azt a kérdést is, hogy mindennapjainkban hányszor találkoztunk már az iqos szóval. Na és az elf barral? Vélhetően nem sokan vannak, akik pontos választ tudnának adni arra a kérdésre, hogy mit is jelentenek ezek a szavak. Pedig érdemes és nagyon fontos, hogy tájékozódjunk felőlük. Nem elsősorban azért, hogy szókincsünket gazdagítsuk (bár ez sem elvetendő szempont), vagy azért, hogy tájékozottak legyünk az ifjúság körében túlságosan is jól ismert szavakkal kapcsolatban, és így a fiatalok szemében modernnek tűnjünk, hanem elsősorban abból a célból, hogy e szavak és jelentésük ismerete révén tisztában legyünk azzal, hogy ezek milyen veszélyt jelentenek a fiatalok számára.

Kezdjük a snüsszel: a skandináv országokból származó és népszerű dohánytermék, amelyet a szájba helyeznek, az alsó vagy felső ínyhez tapasztanak, így a nyálkahártyán keresztül jut be a szervezetbe a nikotin. Füstmentes, tehát nem lehet „kiszúrni” azt, aki snüsszt használ, mert nincs dohányszaga. Különböző ízesítésben kaphatók, mentolos, gyümölcsös, borsmenta, fahéj, fekete cseresznye ízesítésű, koffeinnel vagy anélkül, sőt nikotinmentes snüsszféleségeket is vásárolhatunk. Dohányboltokban vagy online egyaránt lehet vásárolni. A forgalmazók a pozitív hatásaira hívják fel a potenciális vásárló figyelmét: energikussá tesz, segít a fókuszálásban, kellemes ízű. Kis tasakban vagy anélkül forgalmazzák. A szó írásmódja elég „gyanús”, valószínűleg kiejtés utáni írásmód, de általában így írják. Ritkábban találkozni a snus írásmóddal

Nézzük meg egy kicsit, mit is jelent az iqos! Ez egy olyan kis eszköz, amely nem égeti, hanem hevíti a dohányt. Az alternatív megoldást kereső dohányosoknak ajánlják, azt állítva, hogy kevésbé mérgező, mint a hagyományos cigaretta. Sőt, az utóbbi években elterjedt e-cigarettánál is kevésbé káros hatásairól is sok cikk jelent meg már. Ez is számtalan ízben kapható: mentol, dinnye, citrus, levendula, jázmin, és még sokáig sorolhatnánk a választékot. Webshopok, webáruházak, dohányboltok árusítják 18 éven felüliek részére. Egyik fő előnyének azt tartják, hogy kevésbé károsít, mint a cigaretta, mások vitatják ezt a nézetet.

Ami az Elf Bar (elf bar) nevű készítményt illeti, a közösségi médiában hipergyorsan terjed. Ez egy eldobható készülék, kellemes ízekkel feltöltve. Nagyon veszélyes, mert nem tudni pontosan az összetételét, magas a nikotintartalma, bár van nikotinmentes változat is. Egy dobozba több doboz cigarettának megfelelő nikotint töltenek. Ráadásul kifejezetten a fiatalok számára készül.

A dohányzás elég régóta végigkíséri az emberiség történetét. Több ezer éves múltra tekint vissza. Különböző korokban más és más módszert alkalmaztak. Egyet-kettőt érdekességként megemlíthetnénk. Ilyen a burnót vagy tubák például, melyet az amerikai indiánok használtak, majd a 18. század során Európába is átjutott. Az orrba szippantották a dohányport. A vízipipa érdekes látványt nyújtott és nyújt ma is a külső szemlélő számára. Errefelé inkább a szivar, a pipa és a cigaretta vált elterjedtté. Sokat foglalkoztak és foglalkoznak a témával, így például csak a cigaretta elterjedése is könyvtárakat megtöltő irodalommal rendelkezik. Messze már az az idő, amikor egy alkalmas kis dobozkából, a dózniból töltötték meg kézzel a cigarettát, és sodorták bele egy szintén a dózniban tartott finom fehér cigarettapapírba.

Újabban sokat fáradozunk a dohányzás visszaszorításáért, elsősorban egészségügyi megfontolásból. Az alternatív megoldások azonban gombamód szaporodnak. Különösen aggódhatunk a fiatalokért, akiket az új termékekkel megcéloznak, és akik fogékonyak is ezekre. Nagyon veszélyes és csábító termékek ezek, főleg azért, mert nem ismerjük pontosan sem az összetételüket, sem a hatásukat, igazából még azt sem, hogy ezek a szintetikus készítmények inkább dohányterméknek tekintendők, vagy drogoknak. Érdemes utánajárnunk tehát ezeknek az új termékeknek, megtanulni, milyen néven forgalmazzák ezeket, és amennyire lehetséges, annak is utánajárni, milyen hatást fejtenek ki. Az iskolában snüsszel a szájában megjelenő fiatal nehogy úgy járjon, mint a karikatúrában ábrázolt öreg pecás: háttal ült a folyónak, a pecát a fűbe dobta be, és nem a vízbe, és csak annyi mondott a csodálkozó turista kérdésére: elfogyott a cigim, és az unokámtól vettem el hajnalban néhány szálat.