2024. április 19., péntek

Scholz: Egy emberöltőig tarthat Ukrajna újjáépítése

Egy egész nemzedékre szóló feladat lesz Ukrajna újjáépítése, amelyet úgy kell végrehajtani, hogy a jövendő EU-s tagország az egységes belső piac részévé válhasson – mondta Olaf Scholz német kancellár hétfőn Berlinben.

A kormányfő az 5. német-ukrán üzleti fórumon kiemelte: minél koordináltabb és átláthatóbb lesz Ukrajna újjáépítésé, annál nagyobb lesz a magánvállalatok hajlandósága arra, hogy beruházzanak az országban.

Ugyanakkor a befektetők azt is tudják, hogy olyan országba viszik a pénzüket, amely nemcsak jó befektetési környezetet – mindenekelőtt jól képzett és erősen motivált munkaerőt kínál –, hanem megszerezheti az EU-tagságot is – tette hozzá Olaf Scholz.

„Aki Ukrajnában végez beruházást, az az Európai Unió jövőjébe fektet be" – fogalmazott a német kancellár.

Aláhúzta, hogy Ukrajnának remek adottságai vannak, például az energetika területén megfelelő beruházásokkal tranzitországból a fenntartható módon megtermelt energia exportőrévé fejlődhet.

Azonban a kijevi vezetésnek is vannak tennivalói, erősíteni kell a jogállamiságot és az átláthatóságot, és még elszántabban kell küzdeni a korrupció ellen – mondta Olaf Scholz.