2024. április 26., péntek

Zengő Vajdaság

Kóruskoncert-sorozattal kedveskednek a zenét kedvelőknek

Zengő Vajdaság elnevezéssel Vajdaságban koncertsorozatot szerveznek, amelyben öt kórus vesz részt. A zentai a Musica Tisiana és a Cor Jesu kamarakórus, a törökkanizsai Lira női kar, a verbászi Bački Pevači és a petrőci Musica Viva. Bíró Magyari Kinga, a Musica Tisiana kórus karvezetője elmondta, hogy a koncertsorozat négy hangversenyből tevődik össze.
– A projektum kezdeményezője a Musica Tisiana, ezáltal mi leszünk a házigazdák is. A rendezvény székhelye Zentán lesz, ugyanis nálunk lesz az egyetlen olyan fellépés, amelyen mind az öt kórus részt vesz majd. A többi fellépésen sajnos nem tud mindenki jelen lenni. Még csak két éve alakultunk meg, és a járvány miatt alig tudtunk fellépésekre járni, ezért jött az ötlet, hogy megszervezzük ezt a koncertsorozatot. Ez egy motiváció is a tagoknak, hogy nemcsak egymásnak énekelünk egy üres teremben, hanem a közönségnek is. Elutazhatunk más településekre, megismerkedhetünk hozzánk hasonló emberekkel, és ápoljuk a kóruszenét. Régi ismerőseim vannak a többi kórusban még a zeneakadémiáról, és már volt róla szó, hogy jó lenne újra együttműködni. Másokat is hívtam, hogy vegyenek részt ebben a projektben, de különböző okoknál fogva ők nem tudták vállalni. Más kultúrákat is megismerhetünk ezen a rendezvényen, hiszen két magyar, két szerb és egy szlovák énekkar vesz majd részt. A lényeg, hogy megismerjük egymást és tanuljunk egymástól. A koncerteken mindenki a saját repertoárját prezentálja, nem szabtunk meg előre egy bizonyos stílust – mondta Bíró Magyari Kinga.
A koncertsorozatra egy programfüzet is készül, amelyben a kórusok életrajzai lesznek megtalálhatók szerb, magyar és szlovák nyelven. A karvezető hozzátette, hogy a Musica Tisiana kórus nyolc tagot számlál, és heten énekelnek aktívan.
– Minden tagnak van kóruséneklési tapasztalata, énekeltek már más összeállításban. Többnyire magyar és katolikus műveket adunk elő, de a repertoárunkban szerepelnek reneszánsz és szerb zeneszerzők művei is, valamint pop-rockkal is foglalkozunk, tehát sokszínű a repertoárunk – fogalmazott Bíró Magyari Kinga.
A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a koncertsorozaton, amely a következőképp alakul: Október 30-án Csókán a Művelődési és Oktatási Központban: a Musica Tisiana vokális összeállítás és a Cor Jesu kamarakórus lép fel. November 5-én Zentán a városháza dísztermében 19 órakor a Musica Tisiana vokális összeállítás, a Lira női kar, a Musica Viva kamarakórus, a Cor Jesu kamarakórus és a Bački Pevači kórus ad majd koncertet. Verbászon (a Žarko Zrenjanin Gimnáziumban vagy a művelődési központban) november 19-én a Musica Tisiana vokális összeállítás, a Bački Pevači kórus lép fel, valamint december 10-én Petrőcön a Jan Kollár Gimnázium dísztermében énekel majd a Musica Tisiana vokális összeállítás és a Musica Viva kamarakórus.
A kórusok karvezetői: Musica Tisiana vokális összeállítás – Bíró Magyari Kinga, Lira női kar – Aleksandra Neckov, Musica Viva kamarakórus – Mariena Stankovićová Kriváková, Cor Jesu kamarakórus – Miklós Réka, Bački Pevači kórus – Jelena Aleksić.
Az eseményt támogatja a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint helyi vállalkozók.