2024. április 26., péntek

Megemlékezés Muzslyán

Az 56-os magyar forradalom áldozataira emlékeztek pénteken este a bánáti Muzslyán. A forradalom leverése után félezer magyarországi menekült került a település melletti écskai táborba. A muzslyaiak önzetlenül megosztották a táborlakókkal azt, amijük volt, közben életre szóló barátságok, komaságok, szerelmek szövődtek. A menekültek többsége egy év elteltével Nyugatra vagy tengeren túlra került, de a nehéz időkben született barátságok még sokáig megmaradtak.
Az 56-os megemlékezéseket az elsők közt kezdte el szervezni a helybeli Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület.
-Először azért, mert szomszéd falunkban Écskán az 56-os forradalom után egy láger, vagy befogadó központ - ahogy ma már mondják - volt és a Magyarországról átszökött magyarok jó része itt telelt ki és utána innen vették az útjukat nyugat-Európa felé. De ugyancsak valamiképpen mi muzslyaiak, magyarok az anyaországot mindig is a sajátunknak tekintettük. Egy nemzet vagyunk, mondja Dobó József, az egyesület elnöke.
Abban az időben a muzslyaiak is szegénységben éltek, de mindenüket megosztottak a táborba került nemzettársaikkal.
-Muzslya 5485 lelket számláló nagyközség volt annak idején. A menekültek gyakran eljöttek Muzslyára, a Béga-töltésen és minden házban szeretettel fogadták őket. Tudták, együtt éreztek velük, látták, hogy szükségük van a segítségre. A muzslyaiak szeretettel vállalták a komaságot is. A muzslyai plébános 14 gyermeket keresztelt meg és 14 család vállalta a komaságot. Ahova minden szombati nap vagy vasárnap a menekült családok eljártak az ebédre. De a menekültek nem szándékoztak itt maradni. Két család maradt itt Muzslyán, akik házasságot kötöttek muzslyai lányokkal. Ők már nem mentek tovább, meséli Palatinus Aranka, néprajzkutató.

Simon Ervin konzul koszorúz (Fotó: Kecskés István)

Simon Ervin konzul koszorúz (Fotó: Kecskés István)

A Szűz Mária Szent Neve plébániatemplomban a szentmise áldozatot Janez Jelen, szalézi szerzetes mutatta be. Az 56-os emléktáblára az anyaország nevében Simon Ervin, a Szabadkai Főkonzulátus konzulja helyezte el a kegyelet virágát. A rendezvény keretében alkalmi műsort mutattak be a művelődési egyesület színháztermében.