2024. április 26., péntek

Egységesen egy irányba tudunk menni

Kúlán bemutatták a Hét Nap kiadványait

Kúlán, a Népkör MMK kistermében mutatták be Dudás Károly író, újságíró, a Hét Nap volt főszerkesztője Magyar utak című legújabb könyvét, mely a Hét Nap fennállásának 75. évfordulója alkalmából jelent meg. A sorrendben 11. könyvéről szólva Dudás Károly többek között elmondta, a kúlai könyvbemutató számára különösen fontos, hiszen annak idején a Hét Nap főszerkesztőjeként az itteni barátokkal és a kúlai magyarokkal összekapaszkodva a legnehezebb időszakban sikeresen kiálltak a Népkör megmaradásáért.

− A Magyar utak éppen arról szól, hogy kisebbségi létben mi, vajdasági magyarok hogyan próbáltuk a ’70-es évektől összekapaszkodva előresegíteni az itteni magyar közösséget. Ott voltam a VMDK, majd a VMSZ alapítói között és az akkori kollégák nagyon kinéztek maguk közül, hiszen egy újságírónak nem illett pártoskodni és nem illett felzárkózni a közösség harcai mellé, véleményük szerint mindezt át kellett engedni a politikusoknak. Én mindezt másképpen láttam, és a közösség érdekében tenni akaró politikusokkal összekapaszkodva próbáltuk ezt a közösséget fölemelni – fogalmazott az író. Hozzátette, a közösség iránt vállalt kötelezettségek mellett a könyv témái az anyanyelv, a megmaradás, az értelmiségiek szerepvállalása, olvasás közben pedig megismerhetjük azokat az alkotókat, művészeket és barátokat, akikkel együtt járták végig az említett utat.

Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője kiemelte, Dudás Károly több korábbi írása is helyet kapott ebben a kötetben: 

− A szerző maga választotta ki azokat az írásokat, amelyek leginkább meghatározzák és felidézik azt a korszakot, amelyről a könyv szól. A Hét Nap tavaly volt 75 éves, Dudás Károly pedig az idén januárban töltötte be a 75. életévét, így a kötet ajándék a születésnapjára. A Magyar utak mellett ma este további négy kiadvány is bemutatásra kerül: Perisity Irma könyve a Sorsok, emberek, Dr. Mészáros Zoltántól a Villanások, Orosz Ibolyától a Batyubontás, valamint az Egy falat Vajdaság című könyv.

A könyvbemutató végén Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke emlékeztette a jelenlévőket, hogy a ’90-es években nagyon nehéz volt a helyzet, hiszen az akkori politikai vezetők, közéleti személyek nem igazán vállalták fel, hogy az itteni magyar közösséget össze kell tartani, sőt közöttük olyanok is voltak, akik leírták, vagyis azt mondták, hogy eltűnünk.

− Dudás Károly viszont hitt a közösségben és folyamatosan egy keményvonalas politikát folytatott olyan emberekkel, mint Csubela Ferenc, Egeresi Sándor, Kiss Antal református esperes, és kiálltak a magyar nemzeti ügyek mellett, méltóan képviselték ezt a közösséget. Ma a Magyar Nemzeti Tanács tekintetében a Kárpát-medencében minden más magyar közösség kezét-lábát odaadná, ha olyan kulturális autonómiával rendelkezne, mint amivel a délvidéki magyarok rendelkeznek – mutatott rá a párt parlamenti képviselője. Kiemelte, a mai napig meg kell küzdeni mindenért, mert nem elég az, hogy van egy nemzeti tanácsokról szóló törvény, a kultúra, a nyelvhasználat, az oktatás és tájékoztatás területén folyamatosan ott kell lenni, mert állandóan születnek az új törvények, és ha nem figyelünk kellőképpen oda, lehet, hogy könnyen elveszítünk valamit, amit vér és verejték által szereztünk az elmúlt időszakban.

− Csak akkor tud ez a közösség továbbra is megmaradni és fennmaradni, ha egységes és összetartó marad, és egységesen egy irányba tudunk menni – fogalmazott Fremond Árpád.