2024. április 26., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Hírességek, angol nyelv teszt és Omeleto

A világon mindegyik településnek, városnak megvan a maga híressége. A nemrég elindított interaktív térkép (www.tjukanovt.github.io/notable-people) készítői elhatározták, hogy a városok, illetve települések nevei mellett feltüntetik azt is, hogy kik is a települések leghíresebb vagy leghírhedtebb személyei. Világvárosok esetében akár városrész, illetve kerület szintjén is megmutatja, hogy mely híres emberek származnak innen.

***

www.aawum.com címen elérhető Art Against War in Ukraine Museum (AAWUM) a világ különböző pontjain élő művészeknek az Ukrajnában zajló háború elleni tiltakozásul elkészített alkotásait bemutató interaktív digitális múzeum, amely az ország területén zajló háborúra igyekszik felhívni az internetezők figyelmét. Az alkotások megtekintése mellett az oldal készítői az oldalra látogatókat szembesítik az orosz agresszió által lemészárolt, hontalanná váló civil személyekre, de emellett bárki közzé teheti saját, a témával kapcsolatos alkotását is.

***

A Genti Egyetem Olvasáskészséggel foglalkozó Központjának online tesztjén (www.vocabulary.ugent.be) keresztül leellenőrizhetjük mennyire is ismerjük az angol nyelvet. A teszt több száz szót dob ki elénk a képernyőre. Ezek közül egyesek léteznek az angol nyelvben, másokat pedig kitaláltak. A mi feladatunk az, hogy a billentyűzeten az F és a J betű lenyomásával válaszolhatunk, ismerjük-e az adott szót.

***

A 6 évvel ezelőtt elindított Omeleto filmes portálon (www.omeleto.com) a rangos nemzetközi filmfesztiválokon és filmes díjkiosztókon szereplő rövid játékfilmeket, valamint animációs filmeket tekinthetjük meg. Az önálló alkotások mellett az oldalon többórás filmválogatások is megtekinthetőek.

***

Igazi nosztalgiabombával rukkolt elő egy amerikai programozó a My60sTV honlapjától kezdve a My2000sTV internetes oldalig (www.My80stv.com). Az oldalon egy televízió képernyője látható, no meg egy távirányító, amivel szörfözhetünk az adott évtized legnépszerűbb televíziós műsorai, filmelőzetesei és videoklipjei között.