2024. április 19., péntek
SZERGEJ SZUROVIKIN

Armageddon Ukrajnában

A krími híd felrobbantását követően Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Szurovikint nevezte ki az ukrán fronton harcoló orosz erők új parancsnokává. Nyugati elemzők és szakértők kiemelik, hogy ezzel a lépéssel új szakaszába léphet a háború, mégpedig egy minden eddiginél pusztítóbb és kíméletlenebb szakaszába. Az új parancsnok, akit csak Armageddon tábornokként emlegetnek, ugyanis könyörtelen módszereiről híres. Eddigi katonai pályafutása brutalitással és botrányokkal van kikövezve.

Szergej Vladimirovics Szurovikin 1966. október 11-én született Novoszibirszkben. A középiskola elvégzése után 1983-ban katonának állt. 1987-ben az Omszki Összfegyvernemi Parancsnoki Főiskolán végzett, majd ezt követően Afganisztánban szolgált nem sokkal az orosz inváziós csapatok kivonulása előtt. Nem mellesleg itt a rettegett szovjet különleges alakulatok, a szpecnaz egyik egységének a tagja volt. Már huszonévesen beírta magát a történelembe az 1991-es augusztusi puccskísérletben, amikor is a kommunista párt és a hadsereg keményvonalasai megpróbálták a Szovjetunió reformer elnökét, Mihail Gorbacsovot eltávolítani a hatalomból. Ekkor Szurovikin századosként egy lövészzászlóaljának a parancsnoka volt. A puccs során útzárak felállításával bízták meg, Szurovikin pedig a demokráciáért tüntető civilek közé lövetett. Közülük hárman életüket vesztették. Tegyük hozzá, ő volt az egyetlen szovjet parancsnok, aki a puccs során parancsot adott a puccsellenes tüntetők éles lőszerrel való lövetésére. Éppen ezért a puccs leverése után Szurovikint letartóztatták. Hét hónapot vizsgálati fogságban töltött, de mondván, hogy csak parancsot teljesített, Borisz Jelcin akkori orosz elnök utasítására december 10-én ejtették az ellene felhozott vádakat. Nem sokkal ez után megkapta az őrnagyi rangot, sőt a moszkvai Frunze Katonai Akadémiára, az ország egyik legrangosabb védelmi minisztériumi akadémiájára is bekerült. Így a sikertelen puccsban való részvételt, a tömegbe lövetést és három ember halálának okozását igen olcsón megúszta.

Ezenfelül voltak egyéb kétes ügyei is. 1995-ben fegyverkereskedelemmel és illegális fegyvereladás vádjával indult ellene nyomozás, miután az akadémián egy hallgatótársának pisztolyt adott át egy versenyen való részvételre. Egy moszkvai katonai bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, de végül azzal a magyarázattal, hogy Szurovikin nem volt tisztában a fegyver rendeltetésével, az ítéletet hatályon kívül helyezték. Katonai vezetők körében ekkor már sokan szóvá tették, hogy a katonatiszt ügyei ellenére megállás nélkül lépdel előre a ranglétrán.

1995-ben Szurovikin lediplomázott a katonai akadémián, majd a polgárháború sújtotta Tádzsikisztánba vezényelték, ahol egy gépesített lövészzászlóaljat vezényelt. A 2000-es évek elején a második csecsenföldi háborúban a 42. gépesített gárdahadosztályt irányította. Itt számos feltételezett háborús bűn elkövetése kapcsolódik a nevéhez. Közben Szurovikin kétes ügyei is tovább szaporodtak, ugyanis 2004-ben egy alárendeltje azzal vádolta meg, hogy megverte őt, egy beosztott főtisztje pedig nem sokkal később öngyilkosságot követett el.

2017-ben nevezték ki a Szíriába vezényelt orosz erők parancsnokává. A katonai beavatkozás célja az oroszbarát Aszad-rezsim hatalomban tartása, és a kormányellenes lázadó csoportok leverése volt. Szurovikin itt alapozta meg igazán hírhedtségét, mint könyörtelen katonai vezető, aki a győzelem érdekében brutális eszközök bevetésétől sem riad vissza. A Human Rights Watch nevű jogi szervezet például őt is megnevezte azok közt az orosz tisztek közt, akik felelősek a civilek elleni háborús bűnökért. Megállapították, hogy parancsnoksága alatt álló orosz erők szíriai „otthonokat, iskolákat, egészségügyi intézményeket és piacokat, vagyis azokat a helyeket támadták, ahol az emberek élnek, dolgoznak és tanulnak”. Többek között ő felügyelte a nagyrészt a lázadók által uralt Gúta és Aleppó kíméletlen bombázását. Ekkor kezdték őt, nem alaptalanul, az Armageddon tábornok gúnynévvel illetni. Putyin viszont e szíriai „teljesítmény” következtében Szurovikint az Orosz Föderáció Hőse kitüntetéssel jutalmazta. Ez a gesztus is sokat elárul a jelenlegi orosz politikai vezetés gondolkodásmódjáról. Szurovikin a mostani ukrán háború eddigi hadműveleteiben is részt vett. Ő volt eddig az orosz erők déli csoportjának parancsnoka.

Armageddon tábornok kinevezése az orosz erők új parancsnokává nem ígér mást, csak további szenvedést és az eddigieknél is véresebb harcokat Ukrajnában.