2024. április 26., péntek

Öt tantárgy helyett egy

E tanévtől megváltozik a nyolcadikosok záróvizsgája – Mit választanak a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola diákjai?

Mint ismeretes, e tanévtől jelentősen megváltozik a nyolcadikos tanulók záróvizsgája. Eddig a harmadik teszten öt tantárgyból – biológia, földrajz, történelem, kémia, fizika – szerepeltek kérdések, mostantól pedig ezek egyikéből kell csak a végzősöknek számot adni tudásukról.

Azt, hogy az anyanyelv és matematika mellett melyik tantárgyat választják harmadiknak, december 30-áig kell eldönteniük és jelezniük a Moja srednja škola oktatási portálon. Aki meggondolta magát, február elsejéig módosíthatja a kiválasztott tantárgyra vonatkozó bejegyzést. A záróvizsga tesztjeinek pontozása is változik: anyanyelvből és matematikából a júniusi kisérettségin legtöbb 14-14 pontot, a harmadik teszten pedig maximum 12 pontot érhetnek el a végzős általános iskolások. A módosulásról a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói a következőképp vélekednek:

Forgó Boglárkától megtudtuk, hogy a földrajzot fogja választani. – Már az előző években is ez a tantárgy érdekelt a legjobban az összes többi közül. Az új záróvizsga sokkal könnyebb lesz, mivel egyszerűbb a felkészülés. Mivel csak egy adott tantárgyra kell majd koncentrálnunk, ezért kevesebb stressz is ér bennünket – mondta Boglárka.

Balról Forgó Boglárka, középen Zabos Dóra, jobbról Rózsa Balázs (Fotó: Dér Dianna)

Balról Forgó Boglárka, középen Zabos Dóra, jobbról Rózsa Balázs (Fotó: Dér Dianna)

Zabos Dóra a biológia mellett döntött. – Azért választom a biológiát, mivel nagyon sok dolog köt ehhez a tantárgyhoz. Édesapám állatorvosként dolgozik, édesanyám pedig régebben nővér volt. Én a biológiát mindig is örömmel tanultam, mivel érdekes tantárgynak gondolom. Azért lesz könnyebb a záróvizsga, mivel az öt tantárgy helyett csak egyre kell koncentrálnunk, ami nagyon megkönnyíti a helyzetünket – hallottuk Dórától.

Rózsa Balázs szívéhez a történelem áll a legközelebb. Elmondása szerint habár a biológia az egyik legkönnyebb tantárgy, mégis a történelemre esik a választása, ebben a pályaválasztással kapcsolatos tervei is szerepet játszanak.

Mint megtudtuk, az iskola legtöbb nyolcadikos tanulója a biológia és a földrajz mellett fog voksolni.