2024. március 29., péntek

Belivuk és Miljković tagad

A bűnszervezet tagjai elleni első vádirat több mint 350 oldalas

Veljko Belivuk és Marko Miljković is tagadta az ellenük felhozott vádakat, a Belgrádi Különleges Bíróság ugyanis hétfőn megkezdte a két említett és a további, mintegy 20 társuk bírósági eljárását. A vádlottak padján ülőket az ügyészség azzal vádolja, hogy a Principi szurkolócsoport álcája mögött hét gyilkosságot és számos más bűncselekményt követtek el: emberrablással, erőszakolással, kábítószer-kereskedelemmel és törvénytelen fegyverbirtoklással terhelik őket.

A vádlottak ellen két eljárás indult, ám a Belgrádi Felső Bíróság döntése alapján együtt tárgyalják őket. A vád egyik kulcsfontosságú bizonyítéka a titkosított Sky telefonos applikáción keresztül folytatott kommunikáció. A védelem kérte, hogy ezeket az üzenetváltásokat a bíróság vonja ki az eljárásból, ám a bíróság ebben az esetben még nem hozott döntést.

Az eljárás azzal kezdődött, hogy az ügyész felolvasta az első vádiratot, amely alapján a vádlottakat öt gyilkossággal, kábítószer-kereskedelemmel, törvénytelen fegyverbirtoklással, emberrablással és erőszakolással vádolják. Ez a vádirat több mint 350 oldalon részletezi a bűncselekményeket. Rámutat, hogy a bűnszervezet tagjai először a ritopeki házukba csalták el áldozataikat, Aleksandar Gligorijević Pukit, Goran Veličkovićot, Lazar Vukičevićet, Zdravko Radojevićet és Milan Ljepoját, majd megkínozták őket, hogy bizonyos információkhoz jussanak, és végül meggyilkolták. A vádlottak padján ülő, de együttműködő tanúnak számító Bojan Hrvatin vallomása szerint a meggyilkolt férfiakat feldarabolták, lefényképezték, és végül ipari darálóval ledarálták, majd testi maradványaikat a Dunába dobták. A tettükről árulkodó fotók és a velük kapcsolatban folytatott üzenetváltás is része a vádiratnak.

Az ügyész valamivel később felolvasta a másik vádiratot is, amely Nikola Mitić és Goran Mihajlović meggyilkolására vonatkozik. Kiemelték, miként rabolták el Mitićet, miként kínozták és vallatták, s végül hogyan végezték ki a ritopeki házban. Az ő maradványai is a Dunába kerültek. Miután megtudták, hogy Mitić kapcsolatban volt az ellenfél szurkolótáborának tagjával, Goran Mihajlovićtyal, őt is tőrbe csalták, megmérgezték, majd máglyán elégették, és ez ő maradványai is a Dunában végeztek.

A vádirat felolvasása után Veljko Belivuk tagadta a vádakat, miként Marko Miljković is, illetve a bűntársaik többsége. Egyedül az együttműködő három tanú vallotta magát bűnösnek. Belivuk tegnap saját védelmében szólalt fel, s ezt teszi Miljković is szerdán. A tárgyalás a nyilvánosság előtt folyik.

Az ügyészség egyébként kibővítette a Belivuk, Miljković és Bojana Belivuk elleni nyomozást, ugyanis felmerült annak lehetősége, hogy a bűncselekményekből származó pénzből luxustárgyakat vásároltak. Múlt év decemberétől pénzmosás gyanújával is indult eljárás az említett három személy, valamint Tanja MiljkovićSnežana ĐorđevićFilip Ivanovski és Marija Milutinov ellen.

Belivuk és Miljković ellen a montenegrói különleges ügyészség is indított nyomozást, két gyilkosság és egy emberrablás gyanújával. A bűnszervezet két kulcsfigurája múlt év februárja óta van előzetes letartóztatásban.