2024. április 26., péntek

Összetartó nyugdíjas közösség

Falugondnok segít az időseknek a mindennapi teendők elvégzésében Dreán

Az Óbecse községhez tartozó Dreán kevés a fiatal. A főleg magyarlakta, mintegy ötszáz lelket számláló falu idős polgárai már többször is jelezték, hogy szükségük lenne egy falugondnokra, aki segít nekik a mindennapi teendők elvégzésében. Nemrég teljesült a kívánságuk: a péterrévei Baksa Attila személyében falugondnokot kapott a település.

A 72 éves Jagity Aranka Kishegyesen született, de Dreán nőtt fel. Egyedül él otthonában. Egészségügyi okok miatt a ház körüli munkákhoz már segítségre van szüksége.

– Gerincműtétem volt, csak Szabadkán nem jártam a kórházban, valamint szklerózis multiplexben szenvedek. A falugondnoki szolgálat előtt minden télen kerestem egy olyan személyt, aki behordta a tűzrevalót, és ezért fizettem is neki. Van két lányom, két vejem, három unokám és három dédunokám. A legidősebb unokám Ausztriában él, a többiek itt vannak. Segítenek ők nekem, de mindenki dolgozik, mindenkinek megvan a saját élete. A falugondnok nagy segítséget jelent a számomra: levágta nálam a füvet, hamarosan hordja majd a tűzrevalót is. Orvoshoz is kell mennem, jó, hogy van, aki elvisz ingyen, emígy 1800 dinárt kellene fizetnem azért, hogy valaki bevigyen Óbecsére. Még nem volt nálam olyan sokszor a falugondnok, de ezentúl majd többször hívom, telefonon bármikor el tudom érni. De ha itt van Dreán, mindig eljön hozzám, nagyon aranyos. A faluban egyébként összetartó a nyugdíjas közösség, de ez a koronavírus széthúzott bennünket – mesélte a nyugdíjas asszony.

Boja András, a helyi nyugdíjasszervezet elnöke elmondta: mint minden egyes vajdasági faluban, úgy Dreán is többnyire az idősebbek maradnak, akik többé-kevésbé magatehetetlenek, betegek, esetleg hátrányos helyzetűek.

– A falunak szüksége van egy olyan rendszerre, ami támogatja ezeket az időseket. Ezeket a dolgokat eddig önerőből oldottuk meg, esetleg a családon belül oldották meg az érintettek. Van, akinek több gyermeke is van, akik sajnos nem igazán törődnek az idős szülőkkel, esetleg nem igazán értik meg, hogy az időseknek több törődésre, több odafigyelésre van szükségük. A mindennapi élet nehézségei sajnos rossz hatással vannak a családi összefogásra – fogalmazott Boja András.

A falugondnoki szolgálat 2015-ben jött létre Vajdaságban, a család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére. A vajdasági falugondnok hálózatot a CMH-iroda és a Caritas közösen működteti a magyar kormány támogatásával. A péterrévei Baksa Attila 2018 óta falugondnok, összesen mintegy ötven felhasználóval foglalkozik, közülük nyolcan Dreán élnek.

– Nem csupán Dreán tevékenykedek, Péterréve és Bácsföldvár is hozzám tartozik. A falugondnok minden tőle telhetőt megtesz: behordja a tűzrevalót, ha kell, füvet nyír vagy gyomirtóz, segít a felhasználók szállításában, az ügyintézésben, a bevásárlásban. Ezek az idős polgárok sokszor nyelvi akadályokba ütköznek, hiszen vagy egyáltalán nem tudnak szerbül, vagy gyengén beszélik a nyelvet. Az egyik legfontosabb szolgáltatásunk a felhasználók szállítása, hiszen drága az üzemanyag és kicsi a nyugdíj. Úgy gondolom, hogy nagy szükség van ránk, mert egyre többen költöznek külföldre, és emiatt egyre több idős személy marad egyedül. Bizalommal keresnek fel engem az idős személyek. Mindenkit rendszeresen meglátogatok, aki hozzám tartozik, ha nincs annyi munka, akkor elbeszélgetünk, esetleg iszunk egy kávét. Dreára hetente egyszer jövök. Egy idős polgárnak egy jó beszélgetés sokszor többet ér, mint bármi más – közölte a falugondnok.