2024. április 26., péntek

A félidőre felét összeírták

Magyarkanizsa és Ada községben is jól halad a népszámlálás

Tizenhárom település, kilenc helyi közösség tartozik Magyarkanizsa községhez, ahol ötven fő járja a terepet, és úgy osztották be a kérdezőbiztosokat, hogy azok a szűkebb környezetükből kerüljenek ki, ne legyenek ismeretlenek. A népszámláló bizottság tagja, Fejsztámer Karolina adott tájékoztatót lapunknak azzal kapcsolatban, hogyan haladnak Magyarkanizsa községben:

– A munka kezdetén megjelenő kisebb nehézségek fokozatosan mérséklődtek, így a terepen történő munka gördülékenysége általánossá vált. Ez vonatkozik az adatok begyűjtésének időigényére is. A lakosság láthatóan érti és elfogadja az összeírás fontosságát, és partnerségével támogatja is azt. Az összeírók tapasztalatai alapján a nem kötelező jellegű kérdésekre is, melyek a vallást, az anyanyelvet és a nemzeti hovatartozást érintik, készségesen válaszolnak a megkérdezettek, ezzel is átfogóbbá, pontosabbá téve a későbbi statisztikai összegzést. Elszigetelt esetekben történik félreértés a lakosok és az illetékes összeírók között, de ezt szinte valamennyi esetben áthidaltuk, és a statisztikai összeírás minden esetben megtörtént. Legnagyobb kihívást terepen a tanyavilág jelenti az összeírók számára, területi szétszórtságából adódóan, ennek bejárása a legidőigényesebb. Sok az üres ház is, melyet nem laknak, vagy éppen külföldön dolgoznak a benne élők, ilyen esetekben az összeírók a szomszédoktól igyekeznek néhány alapvető adatot összegyűjteni – mondta a népszámláló bizottság tagja, és hozzátette:

– A terepek beosztását illetően nagyon fontos szempont volt, hogy lehetőleg minden népszámlálási biztos a saját településén végezze az összeírást, ennek köszönhetően a lakosok bizalommal fogadják őket, az ismerős arcokat, és készségesen válaszolnak a kérdésekre. A lakosok pozitív meglepettséggel fogadják a kérdések egyszerűségét és mennyiségét, valamint a kérdőív megválaszolásával töltött időt. A kérdezőbiztosok felkészültségének és terepismeretének köszönhetően azt mondhatjuk, hogy a munka az elvárt tempóban halad, ha a lakosság továbbra is ilyen megértő és együttműködő lesz, várható, hogy az országos összeírást a kívánt határidőre befejezzük – nyilatkozta Fejsztámer Kornélia.

Ada község településeit negyven népszámláló biztos járja. Vastag Róbert, Ada község közigazgatási hivatalának vezetője, a községi népszámláló bizottság elnöke elmondta, hogy jól halad az adatok begyűjtése Ada községben.

– Ada község öt településén körülbelül a házszámok feléről gyűjtötték össze az adatokat az összeírók. Az összeírásnál nem a lakásokat és a háztartásokat vesszük alapul, hanem a házszámokat, mert egy-egy házszám alatt tíz lakás is lehet. Ada községben 8144 házszám van, abból egyelőre 4012 lett összeírva. Adán a 4435 házszámból 2340 van összeírva, Moholon a 2961-ből 1370, Törökfaluban 452-ből 141. A lakosság létszámára vonatkozó űrlapok közül 7010 van kitöltve, ha 14 000–15 000 főre becsüljük a község lakosságát, akkor eddig körülbelül a népesség felét írták össze. A népszámlálás egyelőre rendben zajlik. A Magyar Nemzeti Tanács kinevezett két magyar ajkú kísérőt arra az esetre, ha az összeíró nem tud magyarul, a megkérdezendő személy pedig szerbül. Ebben az esetben kérhetik ezeknek a személynek a segítségét. A Roma Nemzeti Tanács pedig biztosított egy roma anyanyelvű személyt ugyanígy kisegítésre. Nagyjából a népszámlálás felénél tartunk, hamarosan félidőhöz érünk, szerintem szükség lesz még további két hétre, hogy befejezzük az összeírást – nyilatkozta Vastag Róbert.