2024. április 26., péntek

A megelőzés egyre fontosabb

Nyolc év alatt egymilliárd euró az egészségügyre

Az állam az elmúlt 8 évben mintegy egymilliárd eurót ruházott be az egészségügyi rendszerbe, emelte ki Ana Brnabić kormányfő A sugárterápia minőségének fejlesztése 2015 és 2022 között elnevezésű nemzetközi tanácskozáson. Rámutatott, a beruházásokkal nem a nulláról, hanem a mélypontról indultak, mert az egészségügyi létesítmények állapota sok esetben megegyezett a hadikórházak állapotával. Mindennek változnia kellett, a munkakörülmények javítása érdekében. Először az infrastruktúra-hálózatot javították az egészségügyi alapellátástól az egészségügyi központokon át az általános kórházakig a legmodernebb klinikai központokig –, közölte a Tanjug hírügynökség.

A kormányfő elmondta azt is, hogy ezzel nem értek az út végére, további beruházásokat terveznek az egészségügyben, ám nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a megelőzésre és a daganatos betegségek gyógykezelésére, hiszen ezeket a betegségeket egyre gyakrabban diagnosztizálják nemcsak Szerbiában, hanem az egész világon.

Fontosnak tartotta elmondani, az egészségügyi dolgozók nem csak jobb körülmények között dolgoznak a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest, hanem a fizetésük is magasabb. Az egészségügyi nővérek és technikusok a 10 évvel ezelőtti időszakhoz képest 103 százalékkal magasabb fizetést kapnak, míg az orvosok legalább 90 százalékkal magasabbat.

Ana Brnabić hangsúlyozta, biztos abban, hogy az egészségügyi dolgozók és a páciensek is érzik a dolgok jobbra fordulását, ám tennivaló még mindig akad az egészségügyi dolgozók elvándorlásának megállítására.

– Szégyen, hogy ilyen munkáért csak ekkora fizetést kapnak – mondta Brnabić, majd hozzátette, a kormány mindent megtesz, hogy ezen változtasson.

A tudományos konferencián elhangzott, hogy 2014 óta mindenekelőtt a daganatos megbetegedések sugárterápiás kezelésének hozzáférhetősége és minőségének javítása érdekében az onkológiai szakközpontokban 12 darab (a külső sugárkezelésben használt) lineáris gyorsító készüléket szereztek be a hozzá tartozó felszereléssel együtt, valamint gamma- és röntgenkést, illetve egyéb berendezéseket.

@sz = 

@fo = Beta