2024. április 26., péntek

A legfontosabb, hogy ne féljenek

Az elsősegélynyújtás alapjaival ismerkedtek a szenttamási óvodások

A fiatalok oktatási folyamatának részét képezi az elsősegélynyújtás fogalmának és fontosságának megismerése, és már 5 éves kortól tanítható. A Vöröskereszt szenttamási szervezete az idei évtől az óvodákban is megkezdte az elsősegély-program bemutatását.

Goran Radovanović, a Vöröskereszt titkára és Nataša Kajić, az elsősegélynyújtás okleveles oktatója tegnap három szenttamási óvodában beszélgettek erről a fontos tevékenységről a legkisebbekkel. A félelmek eloszlatása érdekében a két szakember lassan és fokozatosan vezette le a programot, és gyerekekhez közeli, mindennapi példákon (esések, könyök- és térdsérülések) mutatták be, hogyan lehet az orvos megérkezéséig helyesen kezelni az ilyen sérüléseket és hogyan kell viselkedni sérülés esetén.

Amikor számukra érthető témáról van szó, a gyerekek könnyebben megnyílnak, könnyebben megértik a tudnivalókat, ezért az elsősegélynyújtási bemutatót a legkisebbek számára úgy tervezték, hogy az ne tartson tovább 20 percnél, ugyanis az ovisok figyelmét ettől tovább nem lehet lekötni. Ez alatt az idő alatt tehát minden olyan lényeges információt közölni kell, amelyek szorosan kapcsolódnak az elsősegélynyújtáshoz, hallottuk a helyszínen.

− A humanitárius tevékenység és az önkéntes véradási akciók mellett a Vöröskereszt a polgárok képzésével is foglalkozik, ideértve az elsősegélynyújtó tanfolyamokat a különböző korosztály számára. Szeretnénk, hogy a gyerekek már óvodás korban megismerjék az elsősegélynyújtás fogalmát, hogy a témában a későbbiekben könnyebben és gyorsabban bővíthessék ismereteiket. Az ovisokkal történt találkozón bemutattuk a Vöröskereszt szervezetét, elmeséltük, hogy mi mindennel foglalkozunk, elmagyaráztuk, hogyan előzhetők meg a sérülések, és természetesen hogy mit tegyünk, ha azok már megtörténtek. Nem várható el, hogy ezek a csöppségek azonnal elsősegélyt nyújtsanak, viszont jó ha tudják, hogyan kell viselkedni egy-egy helyzetben, hogy ne sírjanak, ne ijedjenek meg ha vért látnak, és ami még fontosabb, ne féljenek az orvosoktól és a többi egészségügyi személyzettől – mondta a találkozókat követően Goran Radovanović. Hozzátette, az előttünk álló napokban ugyanezzel a témával ellátogatnak a község többi óvodájába és az általános iskolákba is. Hozzátette, a Vöröskereszt az idén a Waikiki program keretében többféle új ruhaneműt kapott, amelyeket a nehéz szociális helyzetben élő családok gyermekei között osztanak szét.

A titkár elmondta azt is, hogy a gyermekhét alatt az óvodások és az iskolák diákjai ruhanemű- és lábbeli-gyűjtési akciót szerveztek, amelynek keretében sok holmi összejött, így ezek is hamarosan kiosztásra kerülnek.