2024. április 26., péntek

Eltávolodni Oroszországtól

Szerbiának szerteágazóbb energetikai szektorra van szüksége az amerikai nagykövet szerint

Arról kérdezték tegnap az újságírók Christopher Hill belgrádi amerikai nagykövetet, hogyan vélekedik a Magyarország és Szerbia közötti új megállapodásról, melynek értelmében a két állam összekapcsolná kőolajvezetékét, így Szerbia számára is lehetőség nyílna az olcsóbb orosz kőolaj importjára az Ural térségéből. Hill úgy fogalmazott, nem kommentálhatja ezt a konkrét projektumot, a Družba nevű vezetékre való rákapcsolódást, mert egyelőre nem ismeri annak részleteit, de általánosságban elmondhatja, hogy Szerbiának inkább arra lenne szüksége, hogy minél sikeresebben függetlenedjen az orosz energiaforrásoktól.

A nagykövet szerint az országnak sokkal inkább a teljes energetikai rendszer átalakítására volna szüksége különböző forrásokból, hogy a lehető legsikeresebben el tudjon távolodni Oroszországtól, az orosz befolyástól ezen a téren. A jelen pillanatban is nagyon sokat tesznek annak érdekében, hogy ez megtörténhessen, segíteni akarnak Szerbiának ebben a folyamatban, értékelte Christopher Hill egy belgrádi konferencia szünetében, melynek témája a közigazgatás modernizálása volt, a nagykövet pedig az egyesült államokbeli adminisztrációról tartott előadást, egy kiemelkedő karrierrel rendelkező diplomata szemszögéből fogalmazta meg rálátását az említett témára.

Hill kijelentette, hogy az Egyesült Államok is igyekszik Szerbia segítségére lenni az energiaszektor diverzifikálásának folyamatában, és igyekszik mindent megtenni a folyamat eredményessége érdekében. Oroszország meglehetősen megbízhatatlan szállítónak bizonyult az elmúlt időszakban, húzta alá, ezért nem számít megfelelő stratégiának az orosz energiára való hagyatkozás, ismertette álláspontját tegnap a nagykövet.