2024. április 20., szombat

Elképesztő teljesítmények

Nemzetközi erősember-verseny Szabadkán

Hat nemzet tizenkét sportolója között két csantavéri erős ember is bemutatkozott a szombaton Szabadkán megtartott Hat Nemzet Erős Embereinek Versenyén. A nemzetközi megmérettetésen a világbajnoki címvédő Fekete Miklós győzött, akinek legnagyobb ellenfele a csehországi showman volt, aki már az első percekben belopta magát a közönség szívébe. A vetélkedőre szinte teljesen megtelt a szabadkai Kisstadion, vagyis a városi műjégpálya.

A rendezvény megnyitóján Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, valamint Fekete László többszörös világbajnok erőember, az esemény fő szervezője és műsorvezetője mondott köszöntőt.

Szervezők és résztvevők egy képen (Fotó: Benedek Miklós)

Szervezők és résztvevők egy képen (Fotó: Benedek Miklós)

– Nagy szeretettel köszöntöm körünkben Fekete László többszörös világbajnokot, akinek munkásságát éveken, évtizedeken át kísértük figyelemmel a tévéképernyőkön keresztül, néztük, hogyan küzd meg az ellenfeleivel és a hatalmas súlyokkal, szurkoltunk neki és örültünk sikereinek. Az elmúlt egy-másfél hónapban sokat dolgoztunk közösen a verseny megszervezése érdekében. Köszöntjük városunkban a sportolókat is, és sok sikert kívánok nekik – fogalmazott Kern Imre.

Fekete László felszólalásában a tiszta sportolás fontosságára hívta
fel a figyelmet. – Harmincnégy évvel ezelőtt kezdtem el versenyezni, és megfogadtam, hogy bebizonyítom, a magyar ember is méltó arra, hogy elérje a világ legerősebb embere címet. Egyetlen versenyen sem kaptam meg az esélyegyenlőséget, mert mindig olyan versenyzők ellen kellett küzdenem, akik teljesítménynövelő szereket használtak, és csak én mentem oda sonkával, vöröshagymával. 2006-ban amerikai támogatással kettészakítottam az erős emberek világát, és megalapítottam a Natúr Erős Emberek Világszövetségét, és azóta ez a sportág a mi részünkről tiszta. A natúr erős embereknek sok esetben nagyobb a teljesítményük, mint a nem natúroké, és csak azok versenyezhetnek a szövetségünkben, akik vállalják, hogy doppingteszten vesznek részt. Ma olyan versenyzőket láthatunk, akik teljesítménynövelő szerek nélkül hatalmas teljesítményre képesek – mondta Fekete László.

Sérült karral, de teljes erőbedobással – Lengyel Péter

Sérült karral, de teljes erőbedobással – Lengyel Péter

A rendezvény valójában egy kibővített magyar bajnokságnak is tekinthető, ugyanis mind a romániai, mind a szlovákiai, mind pedig a hazai, vagyis szerbiai versenyzők magyar nemzetiségű férfi ak voltak, vagyis a verseny során nem voltak nyelvi gondjaik. A verseny nagy esélyese Fekete Miklós, Fekete László fi a volt, aki ehhez mérten szinte minden versenyszámban a legjobbnak bizonyult.
Az első versenyszám a kőgolyóemelés volt. A versenyzőknek négy, egyre növekvő súlyú kőgolyót kellett átemelniük egy 1,15 méter magas rúdon. Az összes golyó átemelése egyedül Fekete Miklósnak sikerült, aki így rögtön a verseny elején az élre állt. A második versenyszám a gumiköpeny-forgatás volt. A versenyzőknek egy munkagép kerekének külső gumiabroncsát kellett háromszor átfordítaniuk. A gumiabroncsba vasnehezékeket is raktak, így az 450 kilogramm súlyú volt. A harmadik versenyszámban a versenyzőknek egy 170 kilogramm súlyú betondarabot kellett 14 méteren keresztül cipelniük, és amennyiben ez sikerült nekik, egy 190 kilogrammos betondarabbal is ugyanezt kellett tenniük. A versenyzők egy részének már a beton megemelése is kihívást jelentett, hisz azt úgy alakították ki, hogy ne legyen egyszerű megtartani. A legjobbak viszont a 190 kilogrammos betonnal is befutottak a célba. A negyedik versenyszámban három táskára hasonlító súlyt, egy 200, egy 240 és egy 280 kilogrammosat kellett két lépcsőfokra felemelni. A 200 kilogrammossal a versenyzők mindegyike megküzdött, a 240 kilogrammos súlyt viszont már nem mindenki tudta felemelni, míg a legnehezebb súlyt csupán Fekete Miklós volt képes felvinni a lépcső legtetejére. A leglátványosabbnak talán a zárószám, a kamionhúzás bizonyult, és a feladat teljesítéséhez a legjobbaknak csupán néhány másodpercre volt szükségük. A versenyt végül Fekete Miklós 67 ponttal nyerte meg, míg a második helyezett a csehországi Zdeněk Vávra lett 58 ponttal, a dobogó harmadik fokára pedig a romániai Kiss Attila léphetett fel, aki 56 pontot gyűjtött. Fekete Miklós a díjátadót követő nyilatkozatában egyebek mellett a szabadkai közönségről is szót ejtett. – Szabadka számomra pozitív csalódás volt. Ekkora tömeget én nagyon rég láttam versenyen. Megszoktam, hogy sokan kilátogatnak egy-egy versenyre, mert az embereket érdeklik az erősemberversenyek, de ezúttal igazán sok pozitív energiát kaptam. Úgy érzem, végig elég stabil voltam. A sziklacipelésnél egy kicsit meginogtam, az első súly után egy picit rosszul is lettem, de sikerült összeszednem magam, és a másodikat is be tudtam vinni a célba. Összességében nagyon örülök a napnak, és úgy gondolom, nézői és versenyzői szempontból is minden profi n működött. Nem nagyon van idő pihenni, a versenyek után három-négy szabadnapot adok magamnak, és utána folytatom az edzést. Nem pihenünk, megyünk tovább, amit lehet, megnyerünk – mondta a verseny győztese. A csantavéri Vékony Attila 26 megszerzett ponttal a kilencedik helyen végzett.

Fekete Miklós 190 kilogrammal néhány méterre a céltól

Fekete Miklós 190 kilogrammal néhány méterre a céltól

– Tizenegy éve edzek. Kezdetben saját testsúlyos edzéseket végeztem, például húzódzkodást és fekvőtámaszozást. Később kezdtem el edzőterembe járni, ahol nagyon megszerettem a felhúzást. Az erősember-sporttal egy éve foglalkozok. Eddig két utánpótlásversenyen vagyok túl, és ez az első nagyobb nemzetközi megmérettetésem. A kőgolyóemelés nehéz volt, a súlyok lépcsőre való cipelése is megfogott, az utolsónál egy picit meg is szédültem. Meglepődtem, hogy a kamionhúzás jól sikerült. A versenyen mindig van félelem a lesérüléstől, de ezt le kell küzdeni, és menni kell tovább – mondta a sportoló. A másik hazai versenyző, Lengyel Péter sérülten állt a képzeletbeli rajtvonalhoz, és a tizenkettedik helyen végzett 23 ponttal.

Takács Krisztián, Fekete László és Kern Imre a rendezvény megnyitójánSzervezők

Takács Krisztián, Fekete László és Kern Imre a rendezvény megnyitójánSzervezők

– Körülbelül három-négy éve kezdtem el magával az erősember-sporttal foglalkozni. De már huszonegy éve edzek, aminek kilencven százalékát az edzőtermi edzés jelenteti. Nincs nagyon lehetőségünk a gyakorlásra, számunkra a verseny a legjobb gyakorlás. Otthon a saját magam és a barátaim által készített eszközökkel edzek. Az első versenyem tavaly volt, és ezzel a mostanival léptem be a legmagasabb szintre. A versenyek előtt körülbelül tíz napig nem volna szabad keményebb edzést végezni, de nekem ez nem felel meg. Csütörtökön és pénteken pihentem, előtte viszont egy kicsit megsérült a jobb bicepszem, ami meg is látszott a kőgolyóemelésnél, emellett a gumiforgatást sem tudtam jól teljesíteni. A környéken kettőnkön kívül egy személy űzi ezt a sportot, a topolyai Kecskés Roni, aki azonban egy másik szövetség tagja, és ő sokat segített a felkészülésben – fogalmazott a csantavéri versenyző.

A rendezvényen a versenyszámok között a Rhythmical Dance Club és a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület táncosai szórakoztatták a nagyérdeműt. A versenyre megközelítőleg 2500 néző látogatott ki.