2024. április 26., péntek

Új pénznemek a szerbiai devizapiacon

A szerbiai devizapiacon november 1-jétől elérhető lesz az Egyesült Arab Emírségekben használt dirham és az észak-macedón dénár, a horvár kúna pedig 2023 januárjától eltűnik, ugyanis akkor lép be Horvátország az eurózónába. A döntést a Szerb Nemzeti Bank végrehajtó bizottsága hozta meg az október 6-án megtartott ülésén.

A döntés meghozatala előtt, miszerint a dirhamot bevezetik azon valuták közé, amelyekkel kereskednek a szerbiai devizapiacon, a központi bank a gazdasági szereplők szükségleteit tartotta szem előtt. Szerinte ezzel a lépéssel tovább mélyülne az együttműködés a két ország között.

A dénárral való kereskedés bevezetését a Szerb Nemzeti Bank szerint Szerbia és Észak-Macedónia  gazdasági és más jellegű együttműködése teszi szükségessé, különös tekintettel a Nyitott Balkán kezdeményezés megindítása után. Mivel a Nyitott Balkán választ jelent a gazdaság követelményeinek, a macedóniai dénár bevezetése minden bizonnyal megkönnyíti a kezdeményezés céljait.

A döntést a horvát kúna eltörléséről a szerbiai devizapiacról azért hozták meg, mivel Horvátország jövő év januárjától belép az eurózónába, így a nemzeti valutáját euróra cseréli. A polgárok 2022 végéig válthatják át a horvát kúnát dinárra a szerbiai bankokban és váltóirodákban, azután az átváltás csak Horvátországban lehetséges.