2024. április 26., péntek

Régi mesterségek az iskolában

Moholon a diákok hagyományos kézműves-foglalkozásokkal ismerkedtek

A gyermekhét alkalmából régi mesterségeket mutattak be a diákoknak szerdán a moholi Novak Radonić Általános Iskola tornatermében és udvarán a Moholi Családok Egyesülete és a Pro Communitas Civil Szervezet szervezésében, illetve a tartományi oktatási titkárság támogatásával. A rendezvényt Világos Tibor, a Moholi Családok Egyesületének elnöke és Snežana Došić moholi iskolaigazgató nyitotta meg. Világos Tibor elmondta, hogy második alkalommal rendezték meg a bemutatót, amelyen a tanulók tizenöt munkaponton tekinthetik meg és próbálhatják ki a különféle régi mesterségeket.

– A leendő felnőtteknek, a mostani gyerekeknek azt szeretnénk bemutatni, hogy őseink hogyan éltek és mivel foglalkoztak. Egyúttal azt is szeretnénk, hogy a diákok kedvet kapjanak ezeknek a mesterségeknek a műveléséhez, és a későbbiekben adják tovább leendő gyermekeiknek, unokáiknak – nyilatkozta Világos Tibor.

A rendezvényen volt papucsos, bádogos, asztalos, méhész, csuhézó, mézeskalácsos, kovács, tésztakészítő, nemezelő, gölöncsér és régi tárgyak kiállítása, bemutatták a hagyományos paradicsomfőzést, illetve bemutatkozott az adai sakk-klub mint a régi játékok képviselője. A gyerekek továbbá kipróbálhatták az íjászatot is, megtekinthették a Moholi Önkéntes Tűzoltótestület eszközeit, valamint filmet vetítettek nekik a rendezvénnyel kapcsolatosan, illetve uzsonnára hagyományos zsíros kenyeret kaptak pirospaprikával és hagymával.