2024. április 26., péntek

Az új szankciók nem sértik Budapest érdekeit

Magyarország felmentést kapott az EU azon újabb szankciós intézkedései alól, amelyek sértették volna az érdekeit és veszélyeztették volna energiaellátásának biztonságát – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter. Az ország külgazdasági és külügyminisztere arról is beszámolt, hogy előző nap késő estig vitáztak a tagállamok képviselői Brüsszelben az Oroszországgal szembeni nyolcadik uniós szankciócsomagról.

Hetek óta keményen vitáztunk Brüsszelben és küzdöttünk azért, hogy Magyarország „kivételeket kapjon az olyan intézkedések alól”, amelyek károkat okoztak volna az állampolgárainak, vagy veszélybe sodorták volna az ország energiaellátását – húzta alá.Kiemelte: sikerült elérni, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, illetve vészhelyzetben, ennek ellehetetlenülése esetén az ezt kiváltó tengeri szállítás is. Szerinte ez azt jelenti, hogy „Magyarország kőolajellátásának biztonságát nem veszélyeztetik” a Brüsszelben elfogadott új intézkedések.

Szijjártó közölte: eredményesen küzdöttek azért is, hogy mentességet kapjanak a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek. Így nemcsak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem az új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatásokat és termékeket is a kivételek közé sorolták. „Ez azért fontos, mert a paksi atomerőmű két új blokkjának építése a hosszú távú magyar energiaellátás-biztonság egyik legfontosabb sarokköve és biztosítéka, a most működő atomerőmű pedig a magyar villamosenergia-előállítás 50 százalékáért és a magyar villamosenergia-fogyasztás 34 százalékáért felel” – mutatott rá. Megismételte: Budapest nem hajlandó olyan szankciókat megszavazni, amelyek kárt okoznának a magyaroknak.

Az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára ugyanakkor irányváltást javasolt az európai politikában, mert szerinte az energetikai szankciók tönkreteszik az EU gazdaságát. Kovács Zoltán emlékeztetett: az Ukrajna ellen indított orosz háború után hónapokig arról volt szó, hogy az Unió nem szankcionálja az energiahordozók beszerzését, ám júniusban minden megváltozott, Brüsszel kierőltetett egy döntést az orosz kőolaj és olajszármazékok vásárlásának tiltásáról.

„Mi kezdettől fogva azt mondtuk, hogy az energiára kivetett bármilyen szankció mind a magyar, mind az európai gazdaság esetében egy arra ledobott atombombával lenne egyenértékű” – emelte ki. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnöknek sikerült mentességet elérnie az orosz kőolajra kivetett szankciókat illetően.

Szerinte a büntetőintézkedések Európának jobban fájnak, mint Oroszországnak. Európában ugyanis elszabadultak az energiaárak és szárnyal az infláció – érvelt.