2024. április 25., csütörtök

Punk, rock és metál a Limánon

A Limán szólít! rendezvényegyüttes keretében a Zenehétvége a Fabrika klubban elnevezésű eseményt pénteken tartották meg. Az Éljen a zene! című projekt megvalósításaként közösen zenéltek fiatal, többnyire még ismeretlen zenészeink, a népzenei irányzatokról is megtudhattak ezt-azt az érdeklődők.

A közönség előtt fellépett a Echo Spiritus, a Salto Mortale, a Fifthe Piece, a Sample Tekst, a Majmunsko ostrvo, a Rachet, a Two coins from Mercury, a Non Grata, a DREDDUP és a fiatal Lena Hrvojević is. Živan Popović, a Melodies zeneiskola tanára a jelenlévőkkel együtt dobon játszott, majd ezt követően a hangszeren való zenélés technikáiról beszélt. Az esemény szombati napján Slađana Grbić, aki már hosszú évek óta foglalkozik népzenével, Nyilvános Népzenei Óra címmel tartott előadást.

Beszélt a népzenével való együttéléséről és arra is kitért, hogy milyen hatással van ez a fajta tevékenység az ember testi- és mentális egészségére, különös tekintettel az idősebb korosztályra. A Limán szólít rendezvényplatform mindenekelőtt a punk, rock és metál zenei irányzatokat helyezi előtérbe, tehát az olyan, klasszikus elképzeléseket, amelyek fiatalok zenei aktivitáson keresztül történő barátkozását ismerkedését segítik. Ennek fontosságát felismerte az önkormányzat is, a projektet a művelődési igazgatóság is támogatta.

METÁLEST A FABRIKÁBAN

Ebben a művelődési központban legközelebb a hétvégén, október 8-án tartanak bulit, Zlo Fest elnevezés alatt a metálzene kedvelőit várják minifesztiválra. Többnyire ismeretlen, Újvidéki, hardcore thrash metal együttesek lépnek majd fel, akárcsak a már 13 éve zenélő War Engine band. Belgrádból is érkeznek majd fellépők, a jegypénztár az említett napon 19 órakor nyílik, a belépőjegyek 500 dinárba kerülnek.