2024. április 26., péntek

Az összekötő népzene

Művelődési egyesületek találkozóját szervezték meg a hétvégén Pacséron

A Pacsér Művelődési Egyesület tagsága mellett bácskossuthfalvi, bajmoki, gunarasi, zentagunarasi, bajsai, topolyai, palicsi, muzslyai hagyományőrzők ének-, citeraegyüttesei, illetve a horvátországi ójankováci dalkör tagjai emelték a hétvégén Pacséron 9. alkalommal megszervezett népzenei találkozó hangulatát. A Regionális Oktatási Központban zajló ünnepségen elsőként Komáromi Gizella, a házigazda szervezet elnök asszonya köszöntötte a résztvevőket, és fejezte ki örömét a népes hagyományőrző közösségeket látva.

Fremond Árpád egy Kodály idézettel köszöntötte a jelenlevőket

Fremond Árpád egy Kodály idézettel köszöntötte a jelenlevőket

– Azt mondják, hogy a zene olyan, akár egy időgép, egy dal, szöveg, hangulat visszaröpíthet bennünket egy adott pillanatba, mint semmi más. Ezért nincs más dolgunk, mint a jelenben megidézni a múltat, és a jelen levő fiatalok a biztosítékai annak, hogy az ilyen összejöveteleknek jövőjük is van – mondta egyebek mellett Komáromi Gizella, aki után Fremond Árpád parlamenti képviselő, a Magyar Összefogás listavezetője köszöntötte a jelenlevőket, egy Kodály Zoltán-idézettel, mely szerint: „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

– Önök mindannyian, akik hagyományápolással foglalkoznak, a zene szépségében élik mindennapjaikat, egyben őrzik őseink hagyatékát, amiért szeretnék köszönetet mondani. Közösségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy hagyományainkat, kultúránkat ápoljuk, megtartsuk. Közösségünk jövőjére nézve is az a szülők, nagyszülők egyik legfontosabb kérdése és egyben öröme, hogyha van kinek átadni azt a tudást, tapasztalatot, amivel rendelkezik – mondta Fremond Árpád, aki emlékeztette a jelenlevőket a pacséri hagyományőrzés komoly múltjára, hiszen 1977-ben a pacséri citerások kezdeményezésére, az Újvidéki Rádió magyar népzenei osztályának támogatásával a faluban került először megrendezésre a Durindó. Ezután felhívta a figyelmet arra is, hogy a közösségünk megmaradása szempontjából az előttünk álló egy hónap kulcsfontosságú, hiszen népszámlálás zajlik Szerbiában, ahol fontos megvallanunk nemzeti és vallási hovatartozásunkat.

A házigazda magyar dalkör fellépése (Kazinczy Nimród felvétele)

A házigazda magyar dalkör fellépése (Kazinczy Nimród felvétele)

A pacséri nemzetközi jellegű népzenei találkozón fellépett a helyi magyar dalkör és citerazenekar, az általános iskolásokból álló rézfúvósegyüttes Szitás Tamás vezetésével. A citeraszólisták mellett a bajmoki Búzavirág vegyes kar, a bácskossuthfalvi Rezeda asszonykórus, a gunarasi Rozmaring asszonykórus, a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület kórusa, a topolyai Csörgő citerazenekar, a zentagunarasi Gyöngyvirág asszonykórus, a palicsi Szederinda népdalkör, valamint a bajsai Csalogány népdalkör. Első alkalommal látogatott el Pacsérra a horvátországi Ójankováci Hagyományőrző Egyesület. A rendezvényen jelen volt Nagy Ottó, a pacséri helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke, valamint az MNT-választás Magyar Összefogás listájának jelöltjei: Lajkó SzilviaRigó Pál Zsófia és Lakatos Adrián. A pacséri népzenei találkozó Topolya község önkormányzata és a pacséri helyi közösség támogatásával valósult meg.