2024. április 26., péntek

Újraindult a népkonyha Szenttamáson

A felhasználók részéről fontos a higiéniai előírások betartása

A nyári időszakot követően tegnap újra megkezdte működését a szenttamási népkonyha. Három helyen napi 200 adag melegételt osztanak ki a rászorulóknak, hallottuk ma délelőtt a helyi közösségben. A népkonyha zökkenőmentes működéséről az önkormányzat és a Vöröskereszt helyi szervezete gondoskodik. A helyszínen azt is megtudtuk, hogy Szenttamás területén naponta 125, Turián és Nádalján pedig 75 minőségi egytálételt osztanak ki.

A szenttamási helyi közösség épületének udvarában hétfőn délelőtt a felhasználókat dr. Ilija Gazepov, a községi tanács szociális kérdésekkel megbízott tagja köszöntötte, aki elmondta, a népkonyhán ezúttal is főleg az idős, jövedelem nélküli személyek, továbbá a nehéz szociális helyzetben élő nagycsaládosok kapnak egy-egy tál melegételt.

− Az önkormányzat és a Vöröskereszt a korábbiakhoz hasonlóan a község minden polgáráról gondoskodik és különös megértéssel van azok iránt, akik komoly segítségre szorulnak. A korábbi években is bizonyítottuk, hogy minden polgár rendelkezésére állunk, a Vöröskereszt pedig az emberekkel naponta kapcsolatban van. Mindez a jövőben is így lesz és lehetőségeinkhez mérten igyekszünk az egytálétel biztosítása mellett még többet segíteni – fogalmazott Ilija Gazepov. Orvosként mindenkit arra kért, hogy fokozottan ügyeljen a higiéniára, mert az minden vírusos vagy bakteriális betegség elkerülésének előfeltétele.

Goran Radovanović, a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára a népkonyha üzemelésének technikai részleteiről tájékoztatta a felhasználókat. Mindenkit megkért arra, hogy idejében érkezzen, az étel szállításához szükséges edényeket alaposan mossák el, és tartsák be az alapvető higiéniai feltételeket. Elmondta azt is, hogy a felhasználók és a nehéz szociális helyzetben élők az őszi időszakban is számíthatnak élelmiszer- és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagokra.

A népkonyhán étkezők ma az egytálétel mellé a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) Vöröskereszt ajándékaként szendvicseket kaptak.