2024. április 26., péntek

Periratokból szépprózai alkotás

Megjelent Várady Tibor legújabb kötete

Várady Tibor: Mi legyen a bronz utazóórával? című kötete az ötödik kiadványa az Újabb történetek az irattárból című sorozatnak, amelynek a bemutatóját hétfő este tartották meg Nagybecskereken. A könyv központi története Farkas Geiza, Kiss Ernő aradi vértanú dédunokája köré fonódik. A becskerekiek ezúttal is szép számban köszöntötték a szerzőt a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület nagytermében. A könyvbemutató volt az új évad első rendezvénye az egyesületben.

– Érdekes ez a könyv, mivel köthető az egyesületünkhöz. Ugyanis Farkas Geizának, Kiss Ernő aradi vértanú dédunokájának az ügyeivel is foglalkozik, az ő életébe is sikerül betekintést nyernünk, akinek a magánkönyvtárán alapul a mai Petőfi-könyvtár – mondta Jenovay Lajos, a Petőfi MME elnöke.

A könyv a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A szerzővel Sági Varga Kinga, a könyvkiadó és a kötet szerkesztője beszélgetett.

– Várady Tibor a 2010-es években elkezdett írni egy sorozatot, dokumentum-prózákat, és ezekből álltak össze a kötetek. Ez a sorozatnak már az ötödik része. Mindegyik kötetnek az alapját azok a perdokumentumok képezik, amelyek a Várady ügyvédi irattár archívumából kerültek elő. Ezek a kötetek a szerző hivatásának és szenvedélyének a találkozásai. Ő nemzetközi jogászként ismert és évtizedeken át ezzel is foglalkozott, foglalkozik. E tapasztalatokkal ki tudja egészíteni ezeket a régi dokumentumokat, és ma is olvashatóvá és érdekessé teszi, nyilatkozta a szerkesztő. A kötet címe Farkas Geiza végrendeletéből származik.

– Egy kicsit különc dédunokája volt Kiss Ernőnek, aki örökölte az eleméri kastélyt és a szentmihályi birtokot is. Harminchét éves korában írt egy körülbelül 24 oldalas végrendeletet. Ebben mindent lejegyez, ami ott volt Kiss Ernő eleméri kastélyában: tehát most egy rálátást kapunk, hogy mi volt az aradi vértanú kastélyában. Többek között egy bronz utazóóra is. Farkas Geiza nagyon fontos része volt a vajdasági magyar kultúréletnek, nagyon érdekes barátai voltak, és valamiképpen ezek a barátok és ez a világ is bekapcsolódik a könyvbe, zömmel az iratok kapcsán. Tehát ezt próbálom valamiképpen rekonstruálni. Úgyhogy ennek a könyvnek a központja Becskerek, Szentmihály és Elemér – emelte ki a szerző.

Még sok átnézetlen irat van a Várady család 1893 és 2014 között Nagybecskereken működtetett ügyvédi irodájának a dokumentációjában. A szerző folytatja a kutatást és már körvonalazódik egy újabb kötet, melynek központi története Tordához kötődik.