2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Pérez uralta a szingapúri káoszt

Két év távollét után tért vissza az F1 Szingapúrba, amelynek technikás utcai pályáját sokan a naptár legkeményebb kihívásának tartják, idén ráadásul az időjárás is közbeszólt, hiszen az időmérőn és a versenyen is lassan száradó pályával kellett megbirkóznia a mezőnynek a mesterséges megvilágítás mellett. Ez a hétvége volt Max Verstappen első „meccslabdája”, ugyanis győzelem és kedvező eredmények esetén már most bebiztosíthatta volna második világbajnoki címét, ám a holland ezúttal zűrös hétvégét futott, és távol állt a dobogótól.

Ezúttal a másik Red Bull-lal Sergio Pérez tündökölt: a mexikói a második helyről indulva lerajtolta az idén már kilencedik pole-ját szerző Charles Leclerc-t, majd komoly hibák nélkül, a számos biztonsági autós és sárga zászlós szakaszon átevickélve elsőként ért célba, Monaco után egy újabb nagy presztízsű versenyt megnyerve idén. A két Ferrari ezúttal hibátlanul kivitelezte a versenyt, Leclerc sokáig üldözte is Pérezt, de előzési lehetősége nem adódott, míg Carlos Sainz nagyobb lemaradással lett harmadik. Lewis Hamilton éppen a spanyol ellen indított egyik támadás során csúszott a falba, így hiába mutatott erős tempót a Mercedes a hétvégén, a hétszeres bajnok kilencedik helyével és a temérdek sorscsapással sújtott George Russell nullázásával a csapat idei leggyengébb produkcióját nyújtotta. Nem volt szerencsésebb Verstappen sem, akinek az időmérőn az üzemanyagszintjét számolta el a csapat, majd a vasárnapi felzárkózás során Lando Norris támadása közben csúszott a bukótérbe, így végül csak hetedikként futott be.

A hollandnak jó esélye van, hogy e hétvégén Szuzukában már tényleg megvédje címét, eközben viszont némi árnyék vetült a tavalyi eredményeire. A szingapúri hétvégén heves nyilatkozatháború alakult ki a csapatok között, miután egyesek tudomása szerint a Red Bull és az Aston Martin 2021-ben több pénzt költött, mint amennyit a költséglimit megengedett. Az FIA egyelőre nem erősítette meg a hírt, ám az ügynek és a vele járó sárdobálásnak még koránt sincs vége…

A Szingapúri Nagydíj végeredménye: 1. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 2:02:15,238, 2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +7,5 másodperc hátrány, 3. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +15,3, 4. Lando Norris (brit, McLaren) +26,1, 5. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) +58,2 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 341 pont, 2. Leclerc 237, 3. Pérez 235, 4. Russell 203, 5. Sainz 202 stb. Csapatok: 1. Red Bull 576 pont, 2. Ferrari 439, 3. Mercedes 373, 4. McLaren 129, 5. Alpine 125 stb.

MOTOGP

Már csak két pont a különbség

Viharos versenyekkel szolgált ezen a hétvégén a Távol-Kelet, hiszen míg az F1 Szingapúrban, addig a MotoGP mezőnye Thaiföldön ázott. A rajt itt is csúszott egy órát, amíg a körülmények javultak valamelyest, ekkor engedték csak felállni a rajtrácsra az esőgumival szerelt motorokat, az élen a Valentino Rossi csapatának először pole-t szerző Marco Bezzecchivel. A Ducatik olyannyira uralták a száraz időmérőt, hogy az első hét helyen csak a negyedik Fabio Quartararo tudott beférkőzni közéjük másmilyen gyártóval. A vizes pálya kissé átrajzolta az erőviszonyokat, hiszen az ilyen körülmények között idén már Indonéziában is nyerő Miguel Oliveira ismét előretört a KTM-mel, mindkét gyári Ducatit megelőzte, a hajrában pedig maga mögött tartotta a jövőre a helyére érkező Jack Millert karrierje ötödik győzelméért. A Ducatinál nem volt csapatutasítás, Miller megtarthatta a második helyet Francesco Bagnaia előtt, aki így két pontra csökkentette lemaradását a tabellán. Quartararo ugyanis zsinórban már harmadik gyenge hétvégéjén van túl, a címvédő az első körben hibázott, hátraesett, és végül pontot sem tudott szerezni. Aleix Espargaró is csak 11. lett, de három futammal a vége előtt még ő is őrzi bajnoki esélyeit.

A Thaiföldi Nagydíj végeredménye: 1. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 41:44,503, 2. Jack Miller (ausztrál, Ducati) +0,7 másodperc hátrány, 3. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) +1,9, 4. Johann Zarco (francia, Pramac Ducati) +2,4, 5. Marc Márquez (spanyol, Honda) +2,9 stb. A Moto3 győztese: Dennis Foggia. A Moto2 győztese: Tony Arbolino.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 219 pont, 2. Bagnaia 217, 3. A. Espargaró 199, 4. Bastianini 180, 5. Miller 179 stb.

WRC

Húsz év után finn világbajnok

Az előző két, nehézségekkel teli versenye sem akadályozhatta meg az elkerülhetetlent a ralivilágbajnoki szezont domináló Kalle Rovanperä számára: a finn az Új-Zéland Rali megnyerésével bebiztosította első vb-címét. A naptárba tíz év után visszatérő ország legendás murvás pályáit szintén nem kerülte el az eső, és ez megnehezítette Rovanperä dolgát, aki szombaton végül az élre állt, és több mint fél perc előnnyel nyert a tavalyi bajnok Sébastien Ogier előtt, két versennyel a szezon vége előtt lezárva a legfőbb kérdést. Rovanperä népszerű sikere húsz szűk esztendőt zárt le Finnország számára, hiszen Marcus Grönholm 2002-es címe után lett ismét ralivilágbajnokuk az északiaknak. Egyúttal felülírta azt az általános nézetet, hogy a raliban a kellő életkor, tapasztalat nélkül senki sem lehet sikeres: Rovanperä a hétvégén még csak 22. születésnapját ünnepelte, ezzel jelentősen lefaragta Colin McRae eddigi fiatalsági rekordját, aki 27 évesen lett világbajnok 1995-ben.

Az Új-Zéland Rali végeredménye: 1. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) 2:48:01,4, 2. Sébastien Ogier (francia, Toyota) +34,6 másodperc hátrány, 3. Ott Tänak (észt, Hyundai) +48,5, 4. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +1:58,8, 5. Oliver Solberg (svéd, Hyundai) +3:55,3.

A világbajnokság állása: 1. Rovanperä 237 pont, 2. Tänak 173, 3. Neuville 144, 4. Evans 116, Katsuta 100 stb.