2024. március 29., péntek

Vučević: A nyugati nyomás kereszttüzébe került Szerbia

Miloš Vučević, a kormány leendő alelnöke szerint globális konfliktust okozott az orosz-ukrán válság, Szerbiára és Aleksandar Vučićra pedig óriási nyomás nehezedik emiatt – hangzott el a Pink TV-nek adott interjújában.

Ahogy haladunk előre az időben egyre inkább kiéleződik ez a globális harc, Szerbia helyzetét pedig a koszovói helyzet is nehezíti. Rámutatott arra is, hogy a nyugat nyomása ötödik fokozatba kapcsolt, Párizs és Berlin már különmegbízottakat nevezett ki. Ezek az országok megtervezték Koszovó függetlenségét, és úgy nyugtázták az ügyet, hogy a szerbiaiak megbékéltek mindezzel.

– Szerbia azonban nem ismerheti el Koszovó függetlenségét, mert az olyan lenne, mintha önmagunkat lőnénk lábon. Valamifél történelmi megegyezésre kellene jutni az albánokkal. Nekik pedig meg kell érteniük, hogy nem lehet minden az övéké – magyarázta Vučević.

Újvidék polgármestere kitért a múltheti olasz választásokra, a leendő olasz kormánnyal kapcsolatban is bizakodó. Szerinte a Giorgia Meloni a lehető legjobb kapcsolatra törekszik majd Szerbiával.